Muzeji kao središte kulture – besplatni programi u Nedelji muzeja

SMEDEREVO, 12. maj 2019 – Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava se od 13 do 19. maja i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja 2019. Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.

Muzej u Smederevu će tokom Manifestacije, u periodu 13 do 19. maja, raditi od 8 do 20 časova, a 18. maja od 10 do 24 časa, kada će posetioci biti u prilici da pogledaju sledeće programe:

Izložba Smederevska tvrđava – Od prestonice do spomenika kulture je osnovna postavka Muzeja u Smederevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji XV veka, despotu Đurđu Brankoviću i ”prokletoj” Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smedrevske tvrđave do sada.

Alhemija kovanja, izložba ručno kovanih mačeva autora Željka Pantića. Mač je mnogo više od oružja – njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali. Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi jedan deo svog tvorca. Željko Pantić je rođen 1977. god. u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe, sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Posebni program Promocija stručnog časopisa Smederevski zbornik br. 6 biće u petak, 17. maja u 18 časova. Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa i autori, između ostalih: akademik Momčilo Spremić, dr Marko Popović, dr Nenad Makuljević i dr Vesna Marjanović,  dr Aleksandar Urošević i direktorka Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar. Smederevski zbornik predstavlja stručni časopis u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja. Štampanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

Interaktivni program za posetioce Uspomene iz muzeja najavljen je za subotu, 18. maj od 10 do 24 časa. Svim posetiocima će biti omogućeno fotografisanje sa foto panoima despota Đurđa i despotice Jerine (panoi na kojima  su predstavljeni Đurađ i Jerina u prirodnoj veličini, sa otvorima na mestu lica) i fotografisanje u srednjovekovnim vladarskim kostimima iz vrermena despotovine, rađenim po uzoru na Esfigmensku povelju (1429.), jedinim sačuvanim likovnim prikazom despota i njegove porodice.

Manifestacija Muzeji za 10 se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u Smederevu i pod pokroviteljstvom Grada Smedereva.

error: Content is protected !!