Site icon podunavlje.info

Očekuju se znatne padavine, ali ni blizu kao one 2014. godine

SMEDEREVSKA PALANKA, 11. maj 2019 – Zbog najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda, da se na području Centralne Srbije, počev od nedelјe 12. maja, pa do petka, 17. maja, očekuju padavine, u ukupnoj količini između 70 i 90 litara po metru kvadratnom, građanima Smederevske Palanke obratio se saopštenjem Opštinski štab za vanredne situacije.

Opštinski štab za vanredne situacije je, na osnovu ovih najava, ali i upozorenja Okružnog štaba za vanredne situacije, u petak, 10. maja, obišao sisteme za odbranu od poplava na području opštine. Prema mišlјenju stručnjaka, nasipi na Jasenici i Kubršnici, i drugim vodotokovima u branjenom području su u dobrom stanju i za sada ne treba očekivati da najavlјena količina padavina izazove probijanje ili prelivanje nasipa. 
Kako se u saopštenju navodi, najavlјena je manja količina padavina nego 2014. godine, koju Palančani nisu po dobru zapamtili. Za sada, dakle, tvrde iz Štaba, nema nikakve potrebe da građani samostalno preduzimaju bilo kakve preventivne mere, a pogotovo nema potrebe da iz predostrožnosti napuštaju svoje domove i odlaze u druge delove grada.

Opštinski štab za vanredne situacije, odnosno njegovi operativni timovi, prate situaciju na terenu i o svakoj promeni nivoa lokalnih vodotokova, meteorološkim i hidrološkim prognozama, blagovremeno će obavestiti javnost, putem medija i neposrednim obaveštavanjem na terenu.
Opštinski štab za vanredne situacije je zamolio građane da ne podležu glasinama i panici, da ostanu mirni, i da prate buduća redovna saopštenja Štaba, navodi se u saopštenju koje potpisuje komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Smederevske Palanke Nikola Vučen.

Foto: sr.wikipedia.org

Exit mobile version