Javna rasprava o izmenama Zakona o političkim strankama

BEOGRAD, 9. maj 2019 – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je danas sve zainteresovane da se upoznaju sa tekstom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama i da daju svoje predloge, sugestije i komentare. Javna rasprava o Nacrtu zakona počela je danas i trajaće do 31. maja 2019. godine.

Nacrt zakona možete  da pogledate na linku  http://mduls.gov.rs/javne-rasprave-i-konsultacije/poziv-za-ucesce-u-javnoj-raspravi-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-politickim-strankama-2/.

Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na obrascu koji se može preuzeti uz tekst Nacrta zakona, putem elektronske pošte na adresu: prava.slobode.registri@mduls.gov.rs ili na adresu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, Birčaninova 6, sa napomenom: ,,Za javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama“.

Po okončanju javne rasprave Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave i objaviti na svojoj internet prezentaciji i portalu eUprava.

Važeći Zakon o političkim strankama donet je 2009. godine, a njegove izmene su pokrenute, stoji u napomeni Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, zbog obaveze usklađivanja sa Zakonom o opštem upravnom postupku, kao i zbog potrebe preciziranja pojedinih pitanja za kojima se u primeni zakona ukazala potreba. Predloženim izmenama, kako se navodi u objavi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, osnivači stranaka se oslobađaju nepotrebnih troškova, a proces osnivanja stranke ubrzava i olakšava. Istovremeno se precizira i postupak osnivanja stranke i pokretanja inicijative, održavanja osnivačke skupštine, kao i brisanje i prestanak rada političke stranke.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!