Site icon podunavlje.info

YU grupa – Nema više te države, ali ima te muzike

SMEDEREVO, 3. maj 2019 – Jedna od boljih stvari koja je Smederevcima, i njihovim gostima, mogla da se desi ovih dana jeste da u paketu sa „Bitkom nacija“ dobiju i seriju besplatnih rok koncerata na Trgu.

Izraz „legende“ se često zloupotrebljava kada je ova vrsta muzike u pitanju, ali Jelići, voleli ih ili ne, to sigurno jesu. Da nije tako, često nepravedno potcenjivani, ipak su potrajali ovoliko; iduće godine biće okruglo 50 kako nastupaju pod tim, iz nekih drugih vremena zaostalim imenom – Yu grupa. I, i dalje praše.

Sve i da nije drugog, treba da budete dovoljno matori, i da vam grupa toliko posotoji, pa da možete da kažete da ste poslednji put u Smederevu gostovali pre 25 godina. Četvrt veka, ej!

A koliko je muzika univerzalna moglo se ovog četvrtka uveče videti na smederevskom centralnom gradskom trgu. Unutar znatno većeg broja domaćih ljubitelja iste, a zajedno s njima, u ritmu su se njihali Australijanci, Poljaci, ili Česi, neki Sloveni su bili u pitanju svakako ali od bučne muzike se jezik nije dao razaznati, bradati Skandinavci…  Ako su im „Stormbringer“ ili „Sharp Dressed Man“, u izvođenju predgrupa Juovcima, mogli zvučati poznato, donekle – imajući u vidu kvalitet izvođača, ono što su potom čuli izvesno nije. Yu grupa, na žalost, nikada nije stekla međunarodnu popularnost, ali su i na to što su Jelići svirali i pevali stranci poskakivali, mlatili kosama i dizali ruke u vazduh. Nije ih baš svaka pesma pogađala, kako bismo to mi rekli, ali su se na neke baš primili, kako mi to takođe kažemo.

Prošlo je malo koncerta dok su se staračke ruke zagrejale, izvinjenje po godinama izuzetku Peri Jeliću, a onda su počeli da prašte kako dolikuje pola veka građenom renomeu. I domaćoj publici je trebalo neko vreme da se raskravi, malo su trznuli na pominjanje Dunava u dve pesme, ali su se definitivno upecali kada je na red došao „Kosovski ciklus“ – medli „Božuri“ i „Sama“ i „Od zlata jabuka“. Nisu ni Zemunci, rodom iz Kraljeva, mutavi, i oni znaju gde šta može da upali, a u Smederevu… Šala na stranu, za one koji nisu rođeni u prošlom veku verovatno mora da se napomene, Yu grupa je uvela folklorne elemente u svoju muziku mnogo pre nego što su ustanovljeni termini „etno“ ili „world music“.  I to su, pokazalo se protekom vremena i neizbledelom popularnošću ovih numera, mnooogo dobro uradili. Uostalom, pre četiri godine su istim tim pesmama zapalili salu u Zagrebu. Da, i tamo su svirali „Kosovske božure“, što da ne, pogledajte na YouTube-u, ako niste do sada, kako je to izgledalo.

Naravno, sve nije moglo da prođe bez „Crnog leptira“, domaćeg klasika, u rangu, recimo, „Nights in White Satin“. „Leptir“ je među retkim preživelim od tzv. stiskavaca na ovdašnjim žurkama sedamdesetih, prva melodija i harmonije koje su savladavali nadobudni golobradi gitaristi, uz obavezno horsko pevanje na ekskurzijama, a i današnji klinci, pokazalo se i ovog puta u Smederevu, znaju reči.

Kad već behu spomenuti golobradi gitaristi, jedan od pikova sinoćnjeg koncerta bilo je gostovanje Nikole Džonija Rankovića. Džoni ima 14 godina, kaže Žika, on tvrdi 15, ali to su te godine kada biste voleli da ste stariji barem za toliko, a već je stekao ime u svetu domaćeg roka. Njegov udeo u „Čudnoj šumi“ i solo, koji ni najmanje ne priliči njegovom uzrastu, zaista su bili za pamćenje. Uzgred, Žika, pored koga je stajao na bini, ima punih 76 godina, glatko bi unuk mogao da mu bude, ali muzika, uključujući i rok, ne zna za godine, prepoznaju se samo dobri muzičari, ma koliko stari ili mladi bili, još  jednom dokazano i ovom zgodom.

No, tu se druženje s Jelićima približilo kraju, prošla je već ponoć, dokle je planirano da sve traje. „Odlazim“ je numera koju Yu grupa tradicionalno svira na kraju koncerata, pa je i ovoga puta bilo tako. Bez bisa, bilo bi možda i nepristojno tražiti ga posle gotovo dvočasovnog nastupa. Trg se ubrzo ispraznio, ostala je da lebdi nostalgija, pogotovo kod onih koji su najveći deo muzike koja je izvođena ove večeri doživeli kada je to bilo premijerno, namerno nije upotrebljen izraz „aktuelno“, jer je, i sinoć se videlo, još uvek aktuelna.

Nota bene: Uz ovo što poslednje pročitaste, i prethodno je na momente, verovatno, manje ili više prizemno sentimentalno, kao uostalom i neke od balada Yu grupe. Zar se drugo moglo očekivati od nekog ko je bio mlad bezmalo u isto vreme kad i Jelići, i tada baš nešto i nije sekao vene na njihovu muziku, ali – sve teče, sve se menja…

Exit mobile version