Cena jabuke najniža u poslednjih 13 godina

Izvor: agroklub.rs, 3. maj 2019 – Cena ovog voća najniža je u poslednjih 13 godina, a uz to će nažalost i velike količine završiti u industriji za oko četiri dinara po kilogramu.

Još prošle godine se moglo naslutiti da dolaze promene u trgovanju sa Rusijom. U odnosu na 2017. godinu izvoz svežih jabuka pao je sa 166.522 tone na 124.371 tonu.

Cena jabuka najniža je u poslednjih 13 godina, a velike količine ovog voća završiće u industriji za oko četiri dinara – što je jeftinije od plastične kese u supermarketima. Profesor Zoran Keserović, s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da je dosta niska cena za industrijsku klasu, kao i to da su proizvođači uplašeni.

Uredba o izvozu voća i povrća na rusko tržište takođe je dosta doprinela tome jer sada imamo značajno manji broj izvoznika. Možda treba razmišljati o suspendovanju tog propisa. Sa druge strane, ni proizvođači nisu vodili računa o strukturi sortimenta i kvalitetu jabuka“, kaže Keserović za Politiku. 

Rusija podiže sopstvene zasade u Krasnodarskoj oblasti 

Prošle godine se kako dalje navodi ovaj list moglo naslutiti da dolaze promene u trgovanju sa Rusijom. U odnosu na 2017. izvoz svežih jabuka pao je sa 166.522 tone na 124.371 tonu. Prihod od 103 miliona evra oboren je na oko 78 miliona. Negde u to vreme zbog sumnji u reeksport ruska strana zahtevala je da Srbija jasnije definiše pravila i revidira spisak izvoznika.

Rusija je kako dalje prenosi Politika rešila da smanji zavisnost od uvoznih jabuka tako što će podizati sopstvene zasade u Krasnodarskoj oblasti. Iako postoje i mišljenja da zbog klimatskih uslova ne mogu da dostignu najviši kvalitet jabuke, njihova prednost su niska cena zemljišta i energenata tako da svoj cilj polako ostvaruju i uvoz je već gotovo prepolovljen.

Ova godina još je karakterističnija jer smo u januaru izvezli više jabuka u Rusiju nego u istom mesecu prošle godine. Problem je što je ostvareni prihod bio značajno niži. Rusko tržište je godinama bilo jedini cilj domaćih proizvođača gde je naša jabuka postizala cenu i 60 do 70 evrocenti, a sada je od 22 do 25 evrocenti u proseku. Sortiment će, kaže Keserović, biti ključan u budućnosti ali i ispunjavanje standarda kvaliteta država Evropske unije.

Sorta gala se kako kaže Keserović i dalje visoko kotira kao i crveni i zlatni delišes. „Treba da se skoncentrišemo i na klupske sorte, kao što je pink lejdi. Problem je što kod pojedinih proizvođača i 50 odsto roda odlazi u industrijsku proizvodnju, a tu su cene izuzetno niske,“ kaže Keserović. 

Svega petina ukupnog izvoza plasirano u regionu i EU  

Sada se pokazalo da je problem što je proteklih godina svega petina ukupnog izvoza plasirano u regionu i pojedine zemlje Evropske unije. Do 2017. najveći kupci srpskih jabuka na evropskom tržištu bili su: Mađarska, Nemačka i Italija ali prošle godine i ovde smo imali pad prodaje. Izvoz u Nemačku je sa 6.918 tona pao na 538 tona. 

Manje količine jabuka izvozili smo i van evropskog tržišta (Maldivi, Malezija, Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija, Kina). Jasno je da je favorizovanje isključivo ruskog tržišta bila greška koju su svojevremeno skupo platili i Poljaci.

Kada su, zbog embarga, iznenada ostali bez šanse da svoj najvredniji poljoprivredni proizvod prodaju Moskvi. Sorte jabuka koje su namenski gajili za rusko tržište nisu imale prođu u Evropskoj uniji. 

Ni prošla godina nije bila ništa bolja 

Podsećamo kao što smo već pisali u vreme berbe prošle godine prva klasa jabuke plaćala se 18 dinara, a druge 5. Već tada je bilo nagoveštaja da se sezona neće dobro završiti.  

Recimo Topola je ranijih godina sa preko 4.000 hektara voćnjaka izvozila za Rusiju voće čija je vrednost dostizala 20 miliona evra. Prošle godine taj izvoz, bio je manji za trećinu. Osim čestih gradonosnih oblaka, koji gotovo po pravilu svake sezone, čine ogromnu štetu u voćnjacima, sustigla ih je i drastično niska cena jabuke, pod kojom je, prema podacima Uprave za trezor tačno 652,2 hektara sa ukupnim prinosom od oko 23.000 tona.

https://www.agroklub.rs/vocarstvo/cena-jabuke-najniza-u-poslednjih-13-godina/50554/

Forto/ilustracije: pixabay.com

error: Content is protected !!