U Muzeju u Smederevu otvorena izložba „Alhemija kovanja“

SMEDEREVO, 2. maj 2019 – Izložba pod nazivom „Alhemija kovanja“, jedinog smederevskog kovača mačeva Željka Pantića, otvorena je danas u Muzeju u Smederevu i pred posetiocima će biti do 31. maja.

„Nekada je svako selo imalo po jednog kovača. Danas to nije slučaj, danas se to svelo na entuzijazam i ljubav pojedinaca. Željko je jedini preostali kovač u Smederevu, a Muzej u Smederevu je, u saradnji sa autorom, organizovao ovu jedinstvenu izložbu želeći da pomogne i podstakne razvoj starih zanata, u ovom slučaju kovačkog zanata“, rekla je na otvaranju izložbe Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu.

Autor je izrazio zadovoljstvo odličnom posetom, kao i prisustvom gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović na otvaranju izložbe.

„Ovo je za mene veliki trenutak. Lepo je kada se u svom gradu organizuje ovakva izložba nečega što neko radi iz velikog entuzijazma. Ovde smo predstavili ceo proces proizvodnje od pre nekoliko vekova, meh, kovačku vatru i nakovanj. Sve se to koristi i danas da bi se bilo šta iskovalo. Nakovanj sam ja napravio i na njemu iskovao većinu ovih mačeva. Svaki od ovde izloženih mačeva ima neki deo mene, svaki ima neku svoju priču i nadam se da ćete moći da pročitate te priče“, kazao je pored ostalog Željko Pantić.

Pantić je za Podunavlje.info izdvojio nekoliko posebnih minuta, o čemu ćemo detaljnije izvestiti sutra.

Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. Njegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač.

Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe „Alhemija kovanja“: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu (2011). Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu Gospodari gline i žita (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Izložba „Alhemija kovanja“ smederevskog kovača mačeva Željka Pantića otvorena je u isto vreme kada je nadomak Muzeja, u Smederevskoj tvrđavi, počelo Svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama – „Bitka nacija“, ba kome učestvuje oko dve hiljade takmičara iz 40 država sa pet kontinenata.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!