Solidarno do slobodnog novinarstva

BEOGRAD, 2. maj 2019 – Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve novinare i medijske radnike da se organizuju  u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava kako to čine njihove kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS ukazuje da je Srbija među poslednjim zemljama  u Evropi u kojoj poslodavci, uz podršku države, opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti:

1. Poslodavci u medijima, svejedno da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne žele da osnuju svoju organizaciju  i na taj način  blokiraju uspostavljanje dijaloga.

2. Zabranjuju osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza

ili uz obrazloženje da im sindikati nisu potrebni  jer oni, poslodavci, najbolje razumeju i rešavaju probleme zposlenih.

3. Država nije omogućila  ambijent za početak razgovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

4. Većina novinarskih  udruženja i asocijacija,  ali i međunarodne organizacije u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržale napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, sa lako raskidivim ugovorima (ili bez njih) podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo. Umesto javnog interesa, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika.

SINOS apeluje na sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama samoorganizuju , zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije, navodi se u proglasu SINOS-a povodom obeležavanja 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Skorašnji članci