Od sutra subvencionisani krediti za poljoprivrednike

2. maj 2019 – Prvog radnog dana posle praznika, poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite za koje država plaća deo kamate. Umesto komercijalnih kredita na koje je kamata od pet do osam odsto, zajam mogu da dobiju uz tri odsto kamate, a od ovog petka trebalo bi da krenu i subvencionisani krediti za poljoprivrednike za nabavku repromaterijala, opreme, stoke i hrane za životinje.

U Srbiji je, pokazuje statistika, u 2018. bilo 9,9 odsto manje gazdinstava nego 2012. godine (569.310), pri tome prosečna površina poljoprivrednog zemljišta kod nas je 6,1, a u Evropi 16,6 hektara. Čovek koji na srpskom selu živi i proizvodi u proseku ima 62 godine. Tek svaki 14 nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima manje od 40 godina.

Za žene nosioce gazdinstava i mlađe od 40 godina, kamata na kredite koje će davati država je jedan odsto. Kako bi ih zadržala na selu, država će sredinom juna mlađima od 40 godina, preko Poštanske štedionice ponuditi kredite za kupovinu oranica – na 20 godina uz kamatu od 1,9 odsto, i bez učešća. Garancija je hipoteka na kupljenu parcelu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

error: Content is protected !!