Site icon podunavlje.info

Umesto autobusa stigla policijska kola – deca kasnila u Sokobanju na prolećni kamp?!

SMEDEREVO, 1. maj 2019 – Roditelji, bake i deke koji su juče ujutro došli da isprate decu, učenike uglavnom mlađih razreda jedne smederevske osnovne škole, na put za Sokobanju, nemalo su bili iznenađeni kada je umesto autobusa stigao policijski auto. Policajac im je dao kratko obaveštenje da je autobus agencije, odnosno prevoznika iz Velike Plane, koji je trebalo da vozi decu, zaustavljen i da nije prošao tehnički pregled. Deca su, ipak, otišla – u podne, kada je stigao drugi autobus, ali su zato ostala mnoga pitanja. Ko je, kako i zašto organizovao ovaj put i šta je to u stvari kada, ispostavilo se, nije rekreativna nastava nego „prolećni kamp“, ma šta to bilo.

U pitanju je šestodnevni boravak u Sokobanji, u hotelu, od 30. aprila do 5. maja, saznajemo od roditelja, nije baš ni jeftin, košta bezmalo 14.000 dinara, doduše na rate. Ko je organizator – ne znaju. Dobili su „neko papirče“ kada su anketirani, čija bi deca išla, i tamo to ne piše. Ne piše ni ko je prevoznik, taj kome je, kako su mogli da čuju, policija isključila autobus iz saobraćaja zbog neispravnosti. Ono, pisalo je „na papirčetu“ da je u pitanju „prolećni kamp“, rekreativna nastava se nigde ne pominje, ali ko još obraća pažnju na takve sitnice… Sad tek, kažu neki od njih, vide koliko su bili lakomisleni kada su pristali da im deca idu, tek tako.

Rekreativne nastave, barem u toj školi koja je u pitanju, po rečima direktorke, nema. Razlog je jednostavan, objašnjava ona, ne mogu da sakupe dovoljno dece, bude najviše po dvoje-troje iz odeljenja zainteresovano, i  u takvim okolnostima ovaj vid nastave nije ni praktično niti moguće organizovati. A ko je „ovo“ organizovao, kaže ne zna, „verovatno učiteljice“, škola nije, tako u telefonskom razgovoru tvrdi. E sad, kako je došlo da toga da nečija, očigledno, privatna inicijativa, podrazumeva se – s dobrom namerom, da ne idemo dalje, jer neko možda može da pomisli da postoji još neki lukrativniji motiv, i sve to preuzme na sebe, uključujući i odgovornost, jer su ipak u pitanju mala deca – to je tek pitanje na koje nema odgovora.

Da li je ovo redak, usamljen slučaj – ni na to pitanje nemamo odgovor. Da nije bilo incidenta sa nedolaskom autobusa, koji je policija isključila iz saobraćaja, verovatno se ni za ovaj ne bi saznalo.


Exit mobile version