Site icon podunavlje.info

Izložba fotografija „Najlepša zemlja“ Ruskog geografskog društva

SMEDEREVO, 1. maj 2019 – Izložba radova finalista i pobednika Sveruskog foto-konkursa „Najlepša zemlјa“ od sutra će biti pred Smederevcima u Galeriji Centra za kulturu, a otvaranje je zakazano za 18 časova.

Foto-konkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlјa“ je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižlјivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a u pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimlјene na teritoriji Rusije.

Na konkursu godišnje učestvuje više od 23 hilјade ruskih i stranih fotografa, koji pošalјu više od 100 hilјada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.

Fotografije se razmatraju u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim rukama“, „Najlepša zemlјa“, „Pejzaž“, „Životinje“, „Ptice“, „Makrosvet“, „Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“, „Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“.

Radove učesnika ocenjuju Predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlјa Jelena Gagarina, režiser Timur Bekmambetov, reditelј Emir Kusturica i mnogi drugi. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman – pregledajući fotografije članovi žirija nisu imali i imena njihovih autora.

Svako ko je želeo, mogao je da se nađe u ulozi žirija – najbolјa fotografija u nominaciji „Nagrada – simpatije publike“ birala se putem otvorenog glasanja na sajtu projekta photo.rgo.ru.

Exit mobile version