Pažljivo sa prvomajskim roštiljima – paljenje vatre na otvorenom samo po propisima

30. april 2019 – Tradicionalni prvomajski uranci sa roštiljem ili prasetom, može i nekom drugom životinjom, na ražnju, sve to je odskora podložno posebnim pravilima. Naime, ukoliko građani imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima, kažu u Sektoru za vanredne situacije.

Na one koji se odluče da Međunarodni praznik rada – 1. maj,  proslave u nekom od izletišta u Srbiji, apelovano je da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara. U ovakvim slučajevima potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, a pripadnici Sektora za vanredne situacije dežuraće na izletničkim mestima i građani će moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Inače, prema Zakonu o zaštiti od požara, kazne predviđene za počinioca prekršaja su od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!