Bitka nacija prvi put u Srbiji, od četvrtka u Smederevskoj tvrđavi

BEOGRAD, 30. April 2019 – Svetsko prvenstvo u nacionalnim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji je domaćin po prvi put Srbija i na kome će učestvovati oko 2000 boraca iz više od 40 država, počinje 2. i trajaće do 5. maja u Smederevskoj tvrđavi, rečeno je danas na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

-Tokom četiri dana posetioce očekuju brojni sadržaji i takmičenja u tri arene. Sva masovna takmičenja biće spektakularna, a „bohurt“ bitka 150 na 150 će prvi put biti viđena na ovogodišnjem festivalu koji se održava upravo u Srbiji – rekla je Irene Kamaeva, PR Međunarodne asocijacije istorijskih srednjovekovnih borbi i dodala:

 – Osim borbi, organizovani su i brojni sadržaji za decu, kao što su srednjovekovni kamp i market zbog čega očekujemo da veliki broj posetilaca dođe porodično. Muzički nastupi u tvrđavi, biće nastavljeni do kasnijih večernjih sati rok koncertima na trgu, u kojima će svi posetioci Smedereva moći da uživaju nakon 12 sati viteških takmičenja.

Goran Jovšić, direktor JP Smederevska tvrđava govorio je o značaju ove međunarodne kulturno-istorijske manifestacije za turizam Smedereva.

– Smederevo će biti prestonica velikog svetskog festivala, na kojem se vraćaju vitezovi. Smederevo je bilo stecište viteških borbi, odakle dolazi i Đurađ Branković, poslednji srednjovekovni srpski vitez- izjavio je Jovšić i zahvalio se Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći “u ostvarenju zajedničkog cilja, promovisanju turističkih vrednosti i potencijala naše zemlje”.

Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala  je, pored ostalog istakao da Svetska federacija privlači veliku pažnju na globalnom nivou i izneo podatak da je tokom trajanja prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva ukupna poseta direktnog prenosa bila 40 miliona ljudi.

– Svaka država ima pravo da predloži svoju zemlju za održavanje ovog spektakla, mi smo predložili da to bude Srbija, imajući u vidu da je naš tim učestvovao proteklih godina na turnirima i da smo organizovali naš festival (Just Out) u Srbiji. Između dva predloga mesta održavanja festivala (Sankt Peterburg i Smederevo) ukazana nam je velika čast se ova manifestacija održi baš kod nas u Srbiji, u Smederevu.

Ljiljana Čerović, šef Odseka za razvoj i upravljanje turističkim proizvodima u Turističkoj organizaciji Srbije rekla je da „Bitka nacija“ ima sportski, turistički, ali i istorijski i zabavni značaj, zbog čega se razlikuje u odnosu na mnoge manifestacije koje se održavaju širom Srbije.

– U Smederevu imamo sve bolju turističku ponudu, čemu u velikoj meri doprinosi i ovaj značajan međunarodni festival. 

Kao nekadašnju prestonicu Srbije, Smederevo krasi velelepna tvrđava na ušću Jezave u Dunav iz 15. veka koju je sagradio despot Đurađ Branković, koja će tokom ovog međunarodnog festivala uživati u autentičnoj atmosferi kao mesto na kojem se odvijaju viteške igre i predstave.

Tokom četiri dana koliko će trajati Svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama, posetioci će biti u prilici da dožive Srednji vek u tvrđavi, prisustvovanjem takmičenjima u srednjovekovnim kostimima koja se odigravaju u dvorcu, ali i ostalim takmičenjima u viteškim borbama. U ovom sportu postoje muške i ženske kategorije, publici će dočarati kako su izgledale istorijske srednjovekovne borbe, putem pet vrsti dvoboja – 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5, velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika bohurt bitka 150 na 150, koja do sada nije viđena.

Program manifestacije počinje u četvrtak, 2. maja, nominacijama za grupnu borbu u okviru koje učestvuje po pet članova iz svakog tima, a nastavlja se doigravanjem i finalnim nominacijama za grupu od po pet članova u glavnoj areni, takmičenjem u srednjovekovnim kostimima u dvorcu i nominacijama za žene u Profights areni. Program se nastavlja koncertima na gradskom trgu, gde će nastuiti muzičke grupe „The Rock“, „Nikola Čubrilo Band“ i Yu grupa“.

Osim nastupa ovih grupa, Smederevo će posetiocima pokloniti bogat muzički program na gradskom trgu i 3. i 4. maja, kada će u večernjim satima posetioci moći da uživaju u koncertima bendova „Faust“, Stare kuke“, „Generacija 5“ u petak i u subotu „Prljavi Romeo“, „Alogija“ i „Orthodox Celts“.

Tokom ovog međunarodnog turnira, posetioci će videti i ostale dvoboje, a biće u mogućnosti da učestvuju u brojnim pratećim programima, kao što su srednjovekovni sajam na kome će moći da vide i kupe suvenire, zatim dečji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i druge aktivnosti.

Za kraj, u nedelju, 5. maja, planirane su finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, ali i velika bohurt bitka sa po 150 članova svakog tima. Borbe vitezova 15. veka u punom oklopu, koje će se odigrati u dvorcu, obeležiće i ovaj finalni dan festivala, dok će ceremonija zatvaranja biti upriličena dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe „Irdorath“ iz Belorusije.

Pripremajući program, organizatori su vodili računa da održe na pravi način tradiciju jedne od najautentičnijih istorijsko-turističkih manifestacija koja se već 10 godina održava širom Evrope.

Grad na Dunavu koji povezuje mitove i istoriju u jedno biće simbol je nekadašnje moći srpske države koja se uvek iznova obnavljala oko smederevskih zidina. Samo u Smederevu se može doživeti bogatstvo despotovog srednjovekovnog srpskog dvora i uživati u nekadašnjoj slavi srpskih vladara.

Zbog toga, organizatori su pozvali sve zainteresovane da od 2. do 5. maja posete Smederevo i otkriju tajne koje Smederevska tvrđava skriva u svojim drevnim zidinama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!