Site icon podunavlje.info

U Smederevu obeležena gradska slava

SMEDEREVO, 29. april 2019 – Uskršnji ponedeljak, drugi dan Uskrsa, obeležen je danas u Smederevu, po 18. put u novijoj istoriji, kao gradska slava.

Programom obeležavanja gradske slave održana je gradska litija, koja se zbog malog broja ljudi nije kretala uobičajenom trasom, već su napravljena dva kruga oko crkve, rezan je slavski kolač i služena sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Georgija. Nakon toga su vernicima podeljena uskršnja jaja, uz pozitivne želje, uobičajene za jedan od najvećih pravoslavnih praznika.

Obeležavanju gradske slave prisustvovali su gradonačelnica, zamenik predsednika Skupštine grada, pojedini odbornici, predstavnici kulturnog i javnog života, sveštenstvo, vernici i drugi zainteresovani građani.

Smederevska litija održavala se i u vreme despota Đurđa Brankovića (vladao 1427-1456), a od 2002. godine, prema skupštinskoj odluci, obeležava se kao gradska slava.

Uskrs je dan koji okuplja najužu porodicu, a na drugi dan Uskrsa,  koji se u Srbiji slavi kao državni praznik, dočekuju se kumovi, rodbina, prijatelji.

Foto: Arhiva Podunavlje.info

Exit mobile version