Site icon podunavlje.info

Prvomajski proglas SINOS-a: Nema slobodnih medija bez slobodnih novinara!

BEOGRAD, 29. april 2019 – Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) još jednom poziva kompletnu medijsku zajednicu i državu da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika,  jer bez toga nema slobode medija, saopšteno je danas.

Kako navodi SINOS, novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend je smanjivanje broja zaposlenih i udela zaposlenih na neodređeno vreme, dok, sa druge strane, brzo raste angažovanje po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

Istraživanja pokazuju da je petina novinara u statusu „frilensera“ (izvan radnog odnosa), polovina radi na nesigurnim poslovima dok stabilan radni odnos u najvećoj meri imaju stariji medijski radnici (između 50 i 60 godina).  Samo 27% mladih novinara ima radni odnos na neodređeno vreme. U najtežoj poziciji su novinari u onlajnmedijima gde je manje od trećine stalno zaposleno.

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne dok veliki broj novinara radi prekovremeno.  Sve to utiče na degradaciju profesije, a novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj, zbog čega veliki broj njih želi da izađe iz profesije.

Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorom, predstavljaju oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje „tabloidizaciju”.

Rešenje je u uspostavljanju socijalnog dijaloga i potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, ali u Srbiji poslodavci u privatnim medijima uglavnom zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da osnuju poslodavačku organizaciju i na taj način blokiraju  socijalni dijalog, navodi se u Prvomajskom proglasu Sindikata novinara Srbije koji potpisuje Dragana Čabarkapa, predsednica Izvršnog odbora.

Exit mobile version