Luka Rakić šesti na Paliću

SMEDEREVO, 28. april 2019 – Na Prvomajskoj jedriličarskoj regati, održanoj minulog vikenda po 73. put na Palićkom jezeru, učestvovalo je više od 80 takmičara iz Srbije, a međunarodni karakter dala su dva jedriličara iz Hrvatske i jedan iz Mađarske.

Najbolji rezultat od smederevskih jedriličara ostvario je Luka Rakić osvajanjem šestog mesta u klasi Laser standard. U istoj klasi, Đorđe Poznić, takođe član Brodarskog kluba Metalac Smederevo, ostvario je osmu poziciju posle četiri održana jedrenja.

U Optimistu, najbrojnoj klasi koja okuplja najmlađe jedriličare, Sara Poznić iz Smedereva zauzela je 43. mesto u konkurenciji 46 takmičara sa plasmanom.

Po klasama, pobednici ovogodišnje Prvomajske regate su: Mađar Čanji Zoltan u klasi Finn, Nikola Banjac (JK Gemax Beograd) u klasi Laser standard, Petar Kovačević (AJK Beograd) u klasi Laser radial, Kristina Boja (JK Zemun) u klasi Laser 4,7 i u klasi Optimist bez premca je bio aktuelni evropski prvak Stefan Yuill (AJK Beograd).

Tradicionalna Prvomajska regata na Paliću ujedno je i prva regata po kalendaru takmičenja Jedriličarskog saveza Srbije u seriji regata za prvenstvo Srbije.   

Inače, Jedriličarski klub na Paliću je osnovan još davne 1897. godine, pre više od jednog veka. Nakon drugog svetskog rata 1. maja 1946. godine klub je reorganizovan.

Ovaj klub već tradicionalno „proizvodi“ nove sportise koji uspešno nastupaju na mnogim međunarodnim takmičenjima. Tako je i sadašnja članica JK Zemun, Kristina Boja, ovogodišnja pobednica u klasi Laser 4,7 iz Subotice, a jedriličarske početke je napravila upravo na Palićkom jezeru.

Škola jedrenja na Paliću takođe je aktivna skoro preko cele sezone kako za decu, tako i za odrasle.

Poslednjih godina na Paliću postaje sve popularnije jedrenje na ledu, tako da se atraktivnost Palića nastavlja i u zimskoj sezoni. Surfovanje na ledu je sport koji na Paliću doživljava svoju renesansu, imajući u vidu da je jedrenje po ledu na ovom jezeru još pre čitavog veka bilo popularno.

Foto: JSS/Dragan Knežević i palic.org/jedriličarski klub 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!