Site icon podunavlje.info

Farbanje jaja na starinski način (VIDEO)

Izvor: rts.rs, 26. april 2019 – U Osipaonici kod Smedereva uskršnja jaja farbaju se u prirodi, na starinski način – u lukovini, koprivama, vinu i maslačku.

U voćnjaku na obali Jezave puši se šporet, pucketaju drva. Kuvaju se uskršnja jaja u koprivi, maslačku, vinu i lukovini, uvijena u čarape i bilje.

„Možete da stavite kompletno lukovinu bez čarapa, bez ukrasa. Ranije je tako bilo. Međutim, sad naberemo dosta lišća od koprive, jagode i drugih trava, pokvasimo, zalepimo za jaje i uvijemo čarapomom. Zdravije je kad imamo malu dečicu kad pojede i kad pukne farba“, kaže Ljiljana Đurđević iz Udruženja „Pomoravski vez“.

Ovu tehniku farbanja jaja u prirodi naučile su od svojih baka.

„Tu su bile kolibe, retko koja njiva nije imala po neku kolibu. Onda su tu bake kupile svoje unučiće i farbale su jaja sa ovim travkama. Tada nisu bile čarape, već obična krpa. Vežu i eto tako su šarale“, objašnjava Mirjana Radivojević iz Udruženja „Pomoravski vez“.

Jaja su se nekada farbala i u boji za vunu i prediva. I tada se, kao i danas prvo bojilo crveno jaje, kojim su se zbog zdravlja obeležavala deca po čelu i obrazima.

„Prvo ostavimo za čuvarkuću. To čuvamo do sledeće godine. Onda to jaje, tako su radile, bace ga na raskršće da se razbije, jer stiže novo“, kaže Olga Ivanović iz Osipaonice kod Smedereva.

Dok stižu domaća usrkršnja jaja, niže na reci, pored štapa za pecanje, krčka se riblja čorba. Kako smo svi naučili od naših baka, ništa se ne radi na prazan stomak.

Izvor: RTS, foto: printscreen

Exit mobile version