U Pokajnici 70, uskoro dolazi još 150 stručnjaka i radnika iz Rusije

VELIKA PLANA, 24. april 2018 – Velika Plana će uskoro imati pravu malu rusku koloniju. U ovaj pomoravski grad stiglo je 70 državlјana Rusije, a narednih dana treba da dođe njih još 150. Oni će biti angažovani na izgradnji gasovoda Turski tok od Smedereva do Zaječara i bugarske granice. Kako saznajemo, većina Rusa koji su došli po zanimanju su inženjeri i varioci.

Smešteni su u hotelu Kira, nekadašnjem hotelu Plana, koji se nalazi pored manastira Pokajnica. Dolazak gostiju iz Rusije naišao je na izuzetno topao prijem lokalnog stanovništva.

– Hotel je godinama unazad bio zatvoren i ruiniran. Pre godinu i po dana kupila ga je kompanija „Obnova petrol“ iz Saraoraca i počela sa njegovom potpunom rekonstrukcijom. Nakon ulaganja više stotina hilјada evra, jedan deo objekta je u potpunosti obnovlјen i, evo, primio je i prve goste. Ono što mene i moje sugrađane čini posebno srećnim jeste što su to baš Rusi, koji će graditi jedan tako značajan privredni objekat kao što je međunarodni gasovod – kaže Branko Opačić, pomoćnik predsednika opštine Velika Plana.

Po ugovoru o smeštaju koji su potpisali, gosti iz Rusije će u hotelu i Velikoj Plani ostati najmanje do 1. oktobra. Međutim, očekuje se da će taj rok biti produžen između tri i šest meseci.

Planjani očekuju da će od boravka ruskih stručnjaka i radnika ostvariti i značajnu ekonomsku korist.

– Brojke sve govore. Rusi su potpisali ugovor o 35.000 dana i noćenja u hotelu. Potpisali su i ugovor o korišćenju ugostitelјskih usluga – keteringu,  koji predviđa više od 100.000 doručaka, ručaka i večera. Ti lјudi će ovde živeti, kupovati, izlaziti u kafiće i restorane. Verujemo da će biti skloplјena i trajna prijatelјstva, koja će još više zbližiti dva bratska naroda – kaže Srećko Radenović, odbornik u Skupštini opštine Velika Plana.

Lokalni dom zdravlјa je sklopio ugovor o vršenju sistematskih pregleda za radnike iz Rusije. Prvih 30 pregleda biće obavlјeno već sutra.  Dogovoreno je i  otvaranju ambulante u hotelu Kira. Zbog ruskog zahteva da na gradilištu stalno dežura medicinska ekipa od jednog lekara i medicinske sestre planjanska zdravstvena ustanova je već zaposlila još pet lekara i pet medicinskih sestara.

Foto: podunavlje.info, tekst: Dušan Marić – srbijaisrpska.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!