Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 24. april 2019 – Za postizanje maksimalnih prinosa u okviru genetskih osobina određenog hibrida kukuruza, pored pravovremene setve, ishrane i drugih bitnih faktora, važno je pravovremeno eliminisati korove u usevu.

Izbor herbicida nakon nicanja kukuruza zavisi prvenstveno od strukture i veličine korova, ali i od razvojne faze kukuruza – broja listova. Važno je napomenuti da se broje svi listovi kukuruza.

U prvim fazama razvoja kukuruza 2-3 lista, paralelno sa porastom useva, kao problematični korovi mogu se pojaviti palamida, ambrozija, gorušica, tatula i drugi širokolisni korovi. Uzimajući u obzir, da ovi korovi mogu brže da napreduju od kukuruza i da njihovo suzbijanje, kada prerastu optimalnu fazu za tretman (posebno palamida kada krene u porast cvetnog stabla), može biti otežano, potrebno je izvesti tretman sledećim herbicidima: MONOSAN HERBI 1,5 l/ha ili MOTO EKSTRA 850 0,8 l/ha + REZON 1 l/ha

Ovo je odlična kombinacija koja deluje preko lista i zemljišno, a ukoliko je došlo do nicanja uskolisnih korova, navedenoj kombinaciji se može dodati pola doze herbicida TALISMAN u dozi 0,5-0,75 l/ha.

Prilikom tretmana useva kukuruza sa herbicidima preporučujemo primenu folijarnih hraniva. Važan je redosled mešanja, prvo se u prskalicu ubace hraniva (ako su kristalna vodotopiva prvo treba da se izmešaju sa vodom), zatim praškasti herbicidi (ako se koriste) i na kraju tečni herbicidi. Za ishranu kukuruza preporučujemo neki od sledećih preparata: FOLIGAL SUPER 2-3 l/ha tečna prihrana za poboljšanje opšte kondicije useva, FOLIGAL CINK 0,5 l/ha izvanredno kondicionira porast kukuruza, TURO FORT 28.14.14 ukoliko postoji deficit azota 2-3 kg/ha.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!