Site icon podunavlje.info

Lukić prvostepeno osuđen, posle pet godina od podizanja optužnice

SMEDEREVO, 24. april 2019 – Prvostepenom presudom, Milan Lukić, smederevski političar i kontroverzni biznismen, osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Osnovnom sudu u Smederevu.

Na prvostepenu presudu Lukić ima pravo žalbe.

Posle sprovedenog krivičnog postupka, okrivljeni Milan Lukić oglašen je krivim po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, podnetim početkom 2014. godine, za krivično delo – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 meseci „u kućnim uslovima“, a okrivljenom Lukiću je istovremeno izrečena mera bezbednosti – zabrana upravljanja motornim vozilom, takođe u trajanju od 12 meseci, po pravosnažnosti presude.

Milan Lukić (1954) iz Smedereva, bio je učesnik saobraćajne nesreće kod Mihajlovca u novembru 2012. godine. On se tereti da je upravljajući putničkim vozilom (džipom) izazvao saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom, kada je D.N. (65) poginuo na licu mesta, a tri osobe su zadobile lakše telesne povrede.

Zbog otklanjanja utvrđenog procesnog nedostatka, početkom 2017. ponovo je bio otvoren glavni pretres u predmetu protiv okrivljenog Lukića, iako je u martu 2016. bila izrečena prvostepena presuda. Tom presudom je bio osuđen na deset meseci kućnog zatvora i šest meseci zabrane upravljanja motornim vozilom, ali je ta presuda ukinuta i postupak je vraćen na početak.

Inače, za pomenuto krivično delo zaprećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

Prema Zakonu o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera , kućni zatvor predstavlja zamenu za kaznu „klasičnog zatvora“ i to kada sud dozvoli okrivljenom da kaznu zatvora izdržava u prostorijama u kojima stanuje. Ovaj vid izdržavanja kazne predviđen je za osuđene do godinu dana zatvora, a najčešće je reč o krivičnim delima iz oblasti saobraćaja, sitnih krađa, zloupotreba narkotika… Osuđeni, prema Zakonu, ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata, a u posebno odobrenim slučajevima i duže. U slučajevima kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, poverenik sprovodi kontrolu nenajavljenim posetama i telefonskim pozivima.

Lukić je donedavno bio jedan od glavnih aktera na smederevskoj političkoj sceni kao lider Koalicije za bolje Smederevo, ali na poslednjim lokalnim izborima ova grupacija nije osvojila nijedan mandat u Skupštini grada Smedereva.

Prethodno je obavljao funkciju člana Gradskog veća u Smederevu, na predlog gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, sve do decembra 2015, kada je bio prinuđen da podnese ostavku po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, zbog sukoba interesa.

Njegovo ime se, podsetimo, vezuje za nekoliko privatizacionih afera, najpoznatija je Keramika (Kanjiža), o kojoj je svojevremeno pisala i pokojna Verica Barać i koja je ponovo bila u centru pažnje domaće ali i inostrane javnosti, kao deo istraga o 24 sporne privatizacije u Srbiji. Prema pisanju CINS-a (Keramika: Lomljivi zakoni, dekorativna pravila i kolaž problema), Milan Lukić je, zbog utaje poreza i zloupotrebe ovlašćenja u privredi, osuđen u Osnovnom sudu u Senti u julu 2015. i januaru 2016. godine, na godinu i sedam meseci zatvora, uslovno na četiri godine i na novčanu kaznu od 100.000 dinara. (https://24slucaja.cins.rs/sr/keramika_lomljivi_zakoni_dekorativna_pravila_i_kolaz_problema).

Foto: Yotube printscreen

Exit mobile version