Predstava „Noćna straža“, Ljubomir Bandović i Rada Đuričin laureati 36. Nušićevih dana

SMEDEREVO, 23 april 201 – Uoči svečanog programa dodele festivalskih nagrada i zatvaranja festivala saopšteni su dobitnici priznanja na 36. Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“, koji se ove godine održavao pod sloganom „Nušić naš, evropski i svetski“.

Nušićeva nagrada za najbolјu predstavu u celini na osnovu glasova publike pripala je „Noćnoj straži“ prema tekstu Fedora Šilija, u izvođenju pozorišta „Atelјe 212“. a u režiji Borisa Liješevića. Sa ocenom 4, 80 ova predstava je nadmašila ostala ostvarenja koje je publika imala prilike da prati i vrednuje u okviru festivalskog programa.

Ljubomir Bandović je dobitnik nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, ponovo na osnovu glasova publike, za ulogu Ilije Čvorovića u „Balkanskom špijuna“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat.


Ljubomir Bandović (foto: N. Živanović)

Kako je već ranije objavljeno, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramska umetnica Rada Đuričin.

Rada Đuričin (foto: N. Živanović)

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru činili su predsednica žirija Ljilјana Stjepanović, dramska umetnica, i dramski umetnici Radmila Živković i Milan Caci Mihailović.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović -statueta Branislava Nušića koja se dodelјuje dobitniku Nušićeve nagrade za životno delo i plaketa sa likom Branislava Nušića koja se dodelјuje za najbolјu predstavu na festivalu i dr Zoran Kuzmanović  -plaketa sa likom Milosava Buce Mirkovića.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolјe glumačko ostvarenje večeri po  oceni publike tokom festivalskog programa dobili su: Vladan Milić za ulogu Ivana, umirovlјenika, u predstavi „Ničiji sin“ Beogradskog dramskog pozorišta, Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Cvijetić za ulogu Živke Popović u predstavi „Živi su, nije smešno“ Puls teatra Lazrevac i Regionalnog pozorišta Novi Pazar, Ljilјana Stjepanović za ulogu Larise Sergejevne u predstavi „Šuplјi kamen“ Ustanove kulture Vuk Karadžić iz Beograda i Nebojša Ilić za ulogu grofa Andrenjija Ištvana, mađarskog plemića u predstavi „Noćna straža“ pozorišta Atelјe 212 iz Beograda.

Predstava „Ničiji sin“ dobila je, prema vrednovanju obavlјenom od strane publike, prosečnu ocenu 4,46; predstava „Balkanski špijun“ 4,69; predstava „Živi su, nije smešno“ dobila je ocenu 4,77, a predstavi „Šuplјi kamen“ pripala je ocena 4,27.  

U okviru svečanog programa zatvaranja festivala biće izveden kabare „Dobri čovek“ inspirisan „Listićima“ koje je mladi Nušić pisao dok je u Požarevcu izdržavao kaznu kao autor pesme „Dva raba“. U kabareu koga je režirala Tamara Antonijević Spasić igraju Vesna Stanković, Ljilјana Blagojević i Branislav Tomašević.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!