Smederevci, „Smete li da pitate šta dišete?“

SMEDEREVO, 22. april 2019 – Na Trgu Republike u Smederevu ovog popodneva održana je akcija naziva „Smem li da pitam šta dišem?“. Građanke i građani Smedereva su bili u prilici da to pitaju, makar posredno, tako što su nadležnim institucijama poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja a u vezi sa aero-zagađenjem, problemom koji ovde postao akutan poslednjih meseci.

Akciju su organizovali udruženje građana CRTA i lokalna inicijativa Crveni bedževi, a sve je deo kampanje „Srbija do informacija“, čiji je cilj, kako kažu organizatori, informisanje građana o njihovom pravu da znaju. Šta da znaju? Sve, uključujući i informacije o kvalitetu vazduha. Treba da su upoznati i šta se radi, ili ne radi, da bi vazduh bio bolji, jer ovakav kakav je u Smederevu, očigledno, sve je samo ne zdrav i poželjan za svakodnevnu upotrebu, jednu od retkih stvari bez kojih niko, pa ni donosioci odluka u i o našim životima ne mogu – bez disanja.

– Građani ovde mogu da se, generalno, upoznaju sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, ali i da prava koje im taj zakon daje upotrebe. Mogu da pošalju zahtev u vezi sa informacijama od javnog značaja, u konkretnom slučaju o aero-zagađenju, različitim institucijama ovde, u Smederevu, kao i da popričaju sa nama, da saznaju kako mogu da utiču na donošenje odluka – objašnjava Pavle Dimitrijević i udruženja CRTA.

Partner u akciji u Smederevu bili su im „Crveni bedževi“, što je u stvari naziv kampanje koju sprovodi Udruženje građana Protok 21.

– Mi kao udruženje nemamo kapacitete da promenimo sistem, ali možemo ovim kampanjama da podižemo svest i da utičemo eventualno na javnost, na vlast, da obrati više pažnje nego što je to bilo do sada. Zakonska regulativa postoji amo treba da se sprovodi. Da to ne bi bilo samo mrtvo slovo na papiru mi smo se aktivirali – kaže Nataša Rašović iz Udruženja Protok 21, koje je iniciralo nošenje „Crvenih bedževa“.

Koliko novca je u budžetu grada planirano za ovu namenu, ko je i kako zadužen da to sprovodi, i da li to uopšte radi – to su pitanja koje i ovo udruženje ali i građani postavljaju. Naravno, uz ono, obavezno, ko je odgovoran što je kvalitet vazduha takav da se vrlo često javljaju alarmantna upozorenja o zagađenosti sa mernih stanica. Sve to bi bilo dobro da građani znaju, a kada već vlast nije spremna da ovako važnim stvarima razgovara, recimo u Skupštini, onda su ovakve akcije, nažalost, jedini način. Da se makar pokuša.

Ukupno je poslato više od 200 zahteva, upućenih Gradskoj upravi Smedereva, Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu i Skupštini grada Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!