Pojava žitnih stenica

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 22. april 2019 – Na parcelama pod žitaricama evidentna je velika brojnost žitnih stenica koje spadaju u najopasnije štetočine strnih žita. Štetu pravi odrasli insekt (imago) i larve četvrtog i petog uzrasta, koje izgledaju isto kao odrasli insekt samo su manje, tako što ubadaju biljku i sišu sokove. Prilikom uboda izbacuju sekret pljuvačnih žlezda, koje ima toksično dejstvo na biljku.

Najveće štete nastaju na klasu, pogotovo ako do napada dođe pred klasanje i u samomklasanju. U tom slučaju dolazi do izostajanje klasanja usled oštećenja centralnog izbojka i stabljike, pojave belih šturih klasova, zakržljalih ili smanjenih klasova, oštećenosti zrna…

Štete pravi i dalje tokom cele faze mlečne zrelosti biljke. U zavisnosti od brojnosti insekata pad prinosa može biti i do 80%. Useve obavezno treba pregledati i ako se ustanovi kritična brojnost insekta (4-5 insekata/m²), primeni insekticid FURY 10 EC u dozi od 150 ml/ha ili POLUX u dozi od 0,4 l/ha uz utrošak vode od 200 l/ha.

Obzirom da se usevi nalaze u relativno lošem stanju zbog sušne jeseni i proleća, insekticidnom tretmanu treba dodati biostimulator na bazi aminokiselina CHOPIN EVOLUTION 3-5 l/ha, koji brzo oporavlja usev i direktno utiče na prinos i proteinski sastav pšenice i ječma. CHOPIN EVOLUTION se ne preporučuje u usevima pivarskog ječma, jer dovodi do povećanja proteina u zrnu, što nije potrebno u ovoj vrsti ječma.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo iponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika – Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!