Obeležavanje Dana smederevske Narodne biblioteke

SMEDEREVO, 22. april 2019 – Narodna biblioteka Smederevo obeležiće nizom programa tokom nedelje 173 godine postojanja i rada, saopšteno je danas iz ove ustanove kulture.

Prvi najavljeni program je književno veče na Pozajmnom odeljenju, danas od 19 časova, koje će biti posvećeno predstavljanju knjige “Pustolovine bačkog opsenara”, za koju je autor Mirko Demić dobio nagradu „Miroslav Dereta” za 2018. U programu učestvuju Tatjana Janković, Marina Lazović i autor.

“U romanu ‘Pustolovine bačkog opsenara’ narator, pedesetogodišnji otpravnik vozova, bavi se rekonstrukcijom životopisa mogućeg pretka Dimitrija Vujića, glavnog junaka ove pripovesti, neobičnog čoveka, pustolova, karijeriste i lažova s polovine XVIII veka. Posredno, preko rekonstruisanja detalja misteriozne i nedovoljno jasne priče o drugom čoveku, narator pravi rekapitulaciju vlastitog života, ili bolje reći sopstvenog osećanja života. Na osnovu šturih dokumenata i porodičnog predanja, gradi se lik Dimitrija Vujića, bačkog Kazanove i avanturiste, s namerom da se razume njegova uloga u dvorskim spletkama po evropskim dvorovima na kojima je često zauzimao veoma uticajne položaje”, navodi se pored ostalog u obrazloženju nagrade „Miroslav Dereta” za 2018.

U utorak u podne biće otvoren novi, adaptirani prostor  bibliotečkog ogranka Narodne biblioteke Smederevo  u Vranovu.  Svečana akademija je planirana za sredu u 12 časova na Pozajmnom odeljenju, a uz pozdravne reči zvaničnika, u muzičkom delu programa učestvovaće učenici Muzičke škole “Kosta Manojlović”. Za sredu je najavljeno otvaranje izložbe “Paun Janković Baća: Veliki dobrotvor Smederevskog čitališta”, a planirane su i izložbe “Književno stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića” na Dečjem odeljenju i “Bronte and Sisters: Emily 200” na Odeljenju strane knjige

Skorašnji članci

error: Content is protected !!