Avalski toranj proslavio deveti rođendan uz vitezove i promociju Smederevske tvrđave

BEOGRAD/SMEDEREVO, 22. april 2019 – Obnovljeni toranj na Avali, koji je srušen pre dve decenije u NATO bombardovanju, obeležio je u nedelju deveti rođendan. Proslavu su, pored ostalih, uveličali vitezovi članovi reprezentacije Srbije, koji će se početkom maja  boriti na Svetskom prvenstvu u srednjovekovnim borbama u Smederevskoj tvrđavi.

Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze, u čijoj je nadležnosti rad Avalskog tornja, priredilo je za hiljade posetilaca bogat zabavni i kulturni program, koji je pored ostalih iznenađenja, bio deo velikog rođendanskog slavlja.

Proslavi rođendana Avalskog tornja, koja je započela originalnim nastupom dečijeg hora uz najpopularnije rok i pop pesme, prisustvovali su i glumac Milan Kalinić, kao i influenseri, popularna blogerka Mina Fu Smiljanić i Boris Radošević, poznatiji na Instagramu kao Lutajući putnik. Oni su iznenadili okupljene i ohrabrili sportske avanturiste da se spuste konopcima niz Avalski toranj, i to sa 110 metara njegove visine, sa čijeg se vrha pruža spektakularan pogled na veliki deo Šumadije.

Najmlađe posetioce je pored face painting-a, zabavljao plesni šou dečije hip hop grupe, ali i kreativan rad u okviru Lego radionice koja se održavala u prostorijama Muzeja emisione tehnike.

 Uz gastronomski užitak u raznim đakonijama koje su pripremile gošće iz Turističke organizacije Ražnja, posetioci su imali priliku da vide i borbu vitezova, u okviru promocije Smedereva, gde se od 2. do 5. maja održava Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama, a ovu nesvakidašnju manifestaciju, kao i turističku ponudu Smedereva, predstavio je Goran Jovšić, direktor Javnog preduzeća Smederevska tvrđava.

“Evo nas danas na Avalskom tornju, gde smo zahvaljujući gostoprimstvu Radio-televizije Srbije i JP Emisiona tehnika i veze, pozvani da uveličamo današnju proslavu. Izražavam zadovoljstvo što su prepoznali naše aktivnosti u okviru promocije Smedereva, a posebno međunarodni događaj koji je ovih dana u prvom planu – Bitka nacija, svetski sajam vitezova i srednjovekovnog života, koji će posetioci biti u prilici da pogledaju u Smederevskoj tvrđavi početkom maja. Podelili smo propagandne materijale, razgovarali sa ljudima iiz Srbije, ali i iz Kine, Indije i drugih zemalja, sve to uz prisustvo srpskih vitezova, i pozvali ih u Smederevo na prvo Svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama. Za RTS smo napravili i demonstraciju borbe vitezova koju će gledaoci Jutarnjeg programa moći da vide u ponedeljek na Prvom program RTS-a. Na ovaj način smo svim građanima Srbije, ali I turistima iz inostranstva, poželeli dobrodošlicu na nesvakidašnji događaj, koji će se održati od 2. do 5. maja u Smederevskoj tvrđavi, uz učešće  više od hiljadu srednjovekovnih boraca iz 42 države sa pet kontinenata”, poručio je Jovšić.

Avalski toranj je proslavom svog devetog rođendana zvanično otvorio novu, letnju sezonu, koja će posetiocima ponuditi puno novih sadržaja.

Kako je saopšteno, Avalski toranj je tokom 2018. godine posetilo rekordnih 185.000 ljudi, a broj onih koji su uživali u besplatnim pratećim aktivnostima na kompleksu tornja, bio je mnogo veći, dok sva očekivanja govore da će broj posetilaca Avale i Avalskog tornja u 2019. godini premašiti sve dosadašnje rekorde.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!