Site icon podunavlje.info

„Alhemija kovanja“ u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO, 22. april 2019 – Izložba pod nazivom „Alhemija kovanja“ smederevskog kovača mačeva Željka Pantića biće otvorena naredne nedelje, u četvrtak, u Muzeju u Smederevu, u isto vreme kada će zveket mačeva početi da ispunjava Tvrđavu nedaleko odatle, gde će se održavati viteška nadmetanja u okviru Svetskog prvenstva u srednjovekovnim borbama – Bitka nacija, na kome će biti više od hiljadu učesnika iz 42 države sa pet kontinenata.

Otvaranje izložbe zakazano je za 2. maj u 10 časova, a pred publikom će biti do 31. maja, saopšteno je danas.

Istorija sveta je istorija mača. Mač  je mnogo više od oružja – njime se vladalo, inaugurisalo, raščinjavalo, pod njim su se zaklinjali i nestajali. Majstori koji su kroz istoriju spoznali tajnu mača i danas kroz te mačeve žive, jer svaki mač koji se iskuje u sebi nosi jedan deo svog tvorca. Kad je mač iskovan, obrušen i ispoliran, onda dolazi deo koji je možda najzahtevniji, a to je graviranje. Tad mač dobija svoje posebno obeležje koje ga odvaja od svih drugih. Ovo je ujedno i najzahtevniji deo izrade,  jer greška na samom kraju baca u senku sve do tada urađeno. Otud i izraz „đavo je u detaljima“.

Željko Pantić je rođen 1977. godine u Smederevu. Kovanjem mačeva bavi se od 2001. godine. Njegova alhemija kovanja je počela željom da sam sebi iskuje mač. Do sada se predstavio javnosti sa tri samostalne izložbe „Alhemija kovanja“: SKC, Beograd (2010); KC Rakovica, Beograd (2011); Muzej u Smederevu, Smederevo (2011) . Sarađivao je sa Muzejom Vojvodine na projektu „Gospodari gline i žita“ (2012), učestvovao je na Danima evropske baštine (2015), bio je gostujući predavač u Naučnom centru Petnica (2016), a za svoj rad je 2018. godine dobio sertifikat Ministarstva privrede kao majstor starog zanata koji je garant da su njegovi radovi ručne izrade.

Exit mobile version