Otvoreni trening bohurt tima Srbije u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 20. april 2019 – Članovi reprezentacije Srbije u bohurt borbama održali su danas prvi otvoreni trening u Smederevskoj tvrđavi, u kojoj će od 2. do 5. maja biti održana jubilarna, 10. Bitka nacija, na kojoj će učestvovati više od hiljadu boraca iz četrdeset i dve zemlje sa pet kontinenata.

Srednjovekovni vitezovi su, naravno, privukli znatiželjne posetioce što je i bio cilj, tokom, kako su nam objasnili, veoma značajnog i edukativnog rada sa trenerom ruskog tima, koji je neprikosnoven u svetskim razmerama i pobednik dosadašnjih devet turnira.

Bojan Tasić, jedan od članova organizacionog tima Svetskog prvenstva “Bitka nacija”, inače predsednik Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi”, rekao je za Podunavlje.info da je trening namenski, kako bi se publika upoznala sa srpskim timom i uopšte sa načinom treniranja.

“Imali smo savršenu priliku da jedan od trenera ruskih timova bude prisutan ovde i poradi malo sa našim borcima na tehnici, taktici, na samoj veštini grupne borbe.”

Prema njegovim rečima, naš tim od septembra prošle godine trenira svake nedelje,  u drugom gradu – NIšu, Valjevu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Beogradu…

“Skuplja se ceo tim, radimo, razmatramo taktiku. Formirali smo prvi i drugi tim Srbije, kao i ženski tim, pojedinačni i grupni. Ušli smo u finiš priprema, ovo su samo finese, i mogu da kažem da smo spremni za jubilarnu “Bitku nacija”, prvi put na srpskom tlu. „

Svi nacionalni timovi iz četrdeset i dve zemlje, koliko učestvuje ove godine na Svetskom prvenstvu, biće smešteni u srednjovekovnom kampu, u Smederevskoj tvrđavi.

“Na taj način rekonstruišemo jedan deo srednjovekovnog života, tačnije vojnog života, kroz koji su borci prolazili kada su bili u nekom osvajanju, van kuće. Pored toga, u areni će se dešavati borbe tokom celog dana, sve vreme od 2. do 5. maja”, kazao je Bojan Tasić, predstavnik organizacionog tima ovogodišnjeg Svetskog prvenstva “Bitka nacija“.

Zamenik kapitena nacionalnog tima Srbije, Nemanja Apatović, predsednik Udruženja za očuvanje i negovanje tradicije kulture “Beli vukovi” iz Sremskih Karlovaca i predsednik Srpske bohurt federacije, koja se zove Srednjovekovni borilački sportovi Srbije (SBS), rekao nam je da reprezentaciju Srbije trenutno čine 27 muških i pet ženskih boraca i da je ovo prvi put da nacionalni tim učestvuje u tolikom broju.

“Šesta je godina kako postoji reprezentacija Srbije u ovom sportu. Prošle godine smo nastupali sa 14 boraca, pretprošle sa devet, prethodnih godina sa osam boraca, a ove godine je tim najbrojniji. Danas smo na treningu imali pomoć trenera reprezentacije Rusije koja je prva na svetu, godinama. Ovo je deseta Bitka nacija, a Rusi su toliko godina prvi. Pozvao nas je da danas i narednih deset dana treniramo sa njim u Beogradu i ovde.”

Srpska bohurt reprezentacija biće stacionirana u srednjovekovnom kampu u Smederevskoj tvrđavi od 30. aprila, dva dana pre početka Svetskog prvenstva, a 1. maja će biti proveravana oprema od strane međunarodnih sudija, u skladu sa propisima (dužina, težina svakog oružja ponaosob, zatupljenost uglova, špiceva i autentičnost).

“Pošto je ove godine Srbija domaćin, potrudili smo se da imamo sve dueliste (jedan na jedan), štit i mač, mač i bakler, dugi mač, pro borbe i duel sa helebardama (polearm) – dugačke sekire od dva metra, pet duela i od grupnih borbi imaćemo predstavnike u “pet na pet”, dva tima, jedan tim u “12 na 12”, “30 na 30” i učestvovaćemo u “150 na 150”. Devojke imaju tim za “pet na pet” i njima je dozvoljeno da uzmu pomoć, pošto ih nema dovoljno, pa će tri Holanđanke ući u srpski tim. Devojke imaju i tri duelistkinje za mač i štit, pro borbe i duel sa helebardama.”

Pritisak na sve učesnike ovog nesvakidašnjeg događaja, u poslednje vreme je nešto veći, što je i očekivano, pre svega zbog domaćeg terena, primetio je Apatović.

“Mi smo pripreme započeli na vreme, u septembru, i kako se približava početak maja, tenzija je sve jača – da se oprema završi, pripremi, da sve odgovara svakom borcu.. Sada, u ovih poslednjih deset dana, posebno se mora paziti na eventualne povrede, ali i, bukvalno, šta se jede, šta se pije, koliko se spava, da se vodi zdrav život i da se trenira pažljivo. Mislim da smo spremniji nego prethodnih godina, i nadam se da će naša reprezentacija biti mnogo bolja nego ranije. Prošle godine smo imali najbolji rezultat od kada učestvujemo, prvi tim je zauzeo 10. mesto, a u generalnom plasmanu smo bili 18. nacija od ukupno 38 zemalja učesnica. Ove godine je pritisak mnogo veći na prvi tim, koji je ulaskom u prvih deset reprezentacija, doprineo da budemo primećeni i da se, posle tri godine isticanja kandidature, organizatori ’Bitke nacija’ odluče da domaćin jubilarnog desetog Svetskog prvenstva bude Srbija, Smederevska tvrđava, za koju su rekli da je jedna od najboljih, gotovo idealna, za ovakvu vrstu istorijskih takmičenja. Presudno je bilo što je prošle godine na turniru koji organizujemo u Manasiji (Just Out festival u Despotovcu), bilo oko 150.000 posetilaca”, zaključio je Nemanja Apatović, predsednik Srpske bohurt federacije i zamenik kapitena reprezentacije Srbije, pozvavši  posetioce da u što većem broju dođu u Smederevsku tvrđavu od 2. do 5. maja i pogledaju Svetsko prvenstvo u srednjovekovnim borbama koje se prvi put organizuje u Srbiji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!