Vinarija Ambelos manastira Koporin: Despotova sablja u boci

Izvor: agroklub.rs, 19. april 2019 – Vinarija „Ambelos“ manastira Koporin kod Velike Plane je osnovana pre pet godina i već je počela da osvaja tržište svojim tradicionalnim načinom proizvodnje vina.

Naziv vinarije „Ambelos“ zapravo krije lepu simboliku – na grčkom jeziku označava vinograd, odnosno vinovu lozu koja daruje grožđe od koga se proizvodi vino. To vino se prinosi Bogu kao dar prirode i osvećuje se na svetoj liturgiji gde se pretvara u krv Gospodnju.

Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića

Manastir Koporin sa crkvom Svetog Stefana je pravoslavni manastir i pripada braničevskoj eparhiji. Manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara.

Vinarija ,“Ambelos“ predstavila je svoje vino Despotova sablja na nedavno održanom Salonu vina u Paraćinu. Sveštenik iz Paraćina Nenad Radaković kaže da je devet godina bio đakon u Požarevcu kod episkopa požarevačko braničevsko smederevskog Ignjatija i imao sreće da bude tamo kada da se krenulo sa zasadom vinograda i izgradnjom vinarije.

„Episkop Ignjatije je doneo vinsku kulturu pošto potiče iz porodice vinara. Njegovim dolaskom u eparhiju kreće ozbiljnija proizvodnja vina. Ranije su se u manastiru pravila vina iz vinograda različitih manastira, a onda smo 2011. godine došli na ideju da podignemo novi zasad na četiri hektara. Na tom mestu do 2000. godine je postojao vinograd koji je obnovljen. Vinariju smo napravili 2014. godine i 2016. godine već počeli da proizvodimo naša vina,“ rekao je Radaković.

Degustaciona sala ima 50 mesta

Vinarija ,“Ambelos“  je izgrađena u vizantijskom stilu i u skladu je sa arhitekturom manastira. Vinarija se prostire na oko hiljadu kvadrata, podrumske prostorije imaju 300 kvadrata, degustaciona sala ima 50 mesta, dok je u potkrovlju VIP sala, a postoji i nekoliko apartmana za goste.

„Od belih sorti imamo italijanski i rajnski rizling i tamjaniku, a od crnih sorti imamo kaberne, merlo i prokupac. U novom zasadu na dva hektara, od 2017. godine, imamo kaberne franko i pino noar. Uglavnom radimo sortna vina, osim vina ’Despotova sablja’ koje je bordo kupaža prokupca i merloa. Nosi naziv ’Despotova sablja’ jer je manastir Koporin zadužbina despota Stefana Lazarevića. Ranija vina koja su se pravila u manastiru nosila su naziv ’Despotova sablja’ pa smo mi to obnovili“, kazao je Radaković.

Vinariju ,“Ambelos“ karateriše tradicionalni način proizvodnje vina. Kada bude rodio novi zasad vinove loze vinarija će proizvoditi do 30 hiljada boca. U manastiru se vina mogu kupiti po ceni od700 do 1.000 dinara.

O vezi između crkve i vina, Radaković kaže: „Za naša bogosluženja potrebno je vino, to je prva stvar. Na liturgiji mi vino prinosimo kao krv Gospodnju. Drugo, i crkvi i svima nama je potrebno da se bavimo prirodom jer je priroda ugrožena. Crkva želi da da primer kako se treba vratiti prirodi i kako treba obnavljati vinarstvo.“

Prošle godine obeleženo 600 godina od izgradnje Manasije 

Prošle godine kada je obeležavano 600 godina od izgradnje manastira Manasija kod Despotovca, čiji je ktitor takođe bio despot Stefan Lazarević, napravljene su nove etikete. Pri izradi novog dizajna se težilo da se pomiri tradicija i zahtevi tržišta.

„Svakako da ljude privuče to što je vinarija pri manastiru. Naš narod ima poverenje u crkvu, voli i vezan je za crkvu. Kada ljudi dođu u crkvu ili manastir šta bolje možemo da im ponudimo nego flašu vina, da to bude uspomena na svetinju koju su obišli“, smatra Radaković.

U planu je da se povećaju zasadi vinove loze, ali sigurno neće biti više od 10 hektara jer bi to zahtevalo mnogo veće angažovanje, a cilj je da se zadrži tradicionalni način proizvodnje vina na mestu koje odiše duhovnošću i verom.

https://www.agroklub.rs/vinogradarstvo/vinarija-ambelos-manastira-kopolin-despotova-sablja-u-boci/49593/

Foto: privatna arhiva, Vinarija Ambelos manastira Koporin FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!