Program u Muzeju povodom nove sezone turističkih poseta Vili Zlatni Breg

SMEDEREVO, 17. april 2019 – Javno preduzeće Smederevska tvrđava i Muzej u Smederevu organizovaće muzičko-scenski igrokaz “Što se bore misli moje” povodom otvaranja sezone turističkih poseta Vili Zlatni Breg u Smederevu.

Program će biti realizovan u petak, 19. aprila u 13 časova u galerijskom prostoru Muzeja u Smederevu.

Muzičko-scenski igrokaz “Što se bore misli” moje je jednočinka posvećena knezu Mihailu Obrenoviću i njegovoj supruzi kneginji Juliji.

U prekrasnom ambijentu njihovog letnjikovca ,,Ivanka“ (u današnjoj Slovačkoj), priprema se Julijin rođendan, gosti samo što nisu stigli, a oni uzbuđeni, srećni ali i zabrinuti… otkrivaju nam svoje emocije, tajne, strepnje, ali i lepe trenutke svojih života…

U raskošnim kostimima tadašnje mondenske Evrope, uz pratnju divne muzike Franca Lista i Kornelija Stankovića, junaci naše priče će vas podsetiti na mnoge značajne ličnosti i  dočarati istorijske prilike toga vremena, pa i zapevati stare zaboravljene pesme. Jedna od njih je i Što se bore misli moje, koju je napisao sam knez Mihailo Obrenović.

Igrokaz autorke Zlate Tipold posvećen našem pesnički darovitom knezu Mihailu igra se sa velikim uspehom u Konaku kneza Miloša u Beogradu i ima preporuku Ministarstva prosvete – Sektora za unapređenje obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju, a podržao ga je i Istorijski muzej Srbije.

U ulozi kneginje Julije je Dragana Obradović, u ulozi kneza Mihaila Nebojša Đorđević.

Skorašnji članci