Site icon podunavlje.info

“Kraljevski festival” i “Profesionalac” danas na Nušićevim danima

SMEDEREVO, 16. april 2019 – Pozorište CEKOM iz Zrenjanina izvešće mjuzikl za decu i mlade pod nazivom „Kraljevski festival“ danas, sa početkom  u 12 časova, a u večernjem terminu predfestivalskog programa najavljen je “Profesionalac” Dušana Kovačevića u izvođenju Milanovačkog pozorišta.

Mjuzikl “Kraljevski festival” je nagrada za đake najbolje osnovne škole sezone 2018/19. u okviru programa „Pozorišna značka Branislav Nušić“. Škola koja je imala najviše najboljih pozorišnih dnevnika je OŠ „Dositej Obradović“. Pozorišna značka Branislav Nušić je program razvoja mlade pozorišne publike koji je osmislilo i organizovalo pozorište PATOS. Program je po prvi put sproveden u sezoni 2018/19. za učenike osnovnih škola u Smederevu.

Komad za decu „Kraljevski festival”, rađen je po motivima dramskog teksta Tode Nikoletića, a koji je režirala Similjana Tucakov. Dečja predstava „Kraljevski festival” često je izvođen dramski tekst na našim prostorima. Delo govorio o večitoj borbi dobra i zla, o zanimljivom takmičenju u pevanju na dvoru Zvrdonija, a usput dotiče i sve tipične „dvorske teme“: spletke, vlastoljublje, pohlepu, zavist i ljubav, koja na kraju pobeđuje. Junaci ove bajke, Kralj Malj, Kraljica Mica, Savetnik Zloćko, Luda Guda, Princeza Keza, Pastir Lino, vitezovi, paževi i vračara Vecaštreca u raskošnim kostimima uživo izvode zabavne muzičke numere i uvode svakog u svoj magični svet.

U večernjem terminu predfestivalskog programa , pred publikom će biti “Profesionalac” Dušana Kovačevića u izvođenju Milanovačkog pozorišta, u režiji Branka Kneževića igraju: Predrag Lošić, Branko Knežević, Ljiljana Miketić, Mihailo Ristić, Nikola Starčić. Ulaz na predstavu, koja počinje u 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, slobodan je.

U ovoj „gorkoj“ komediji, detalji proživljenih života osvedočenog opozicionara (Teodor Teja Kraj) i njegovog policijskog islednika (Luka Laban) iskrsavaju iz tajnih policijskih dosijea i oživljavaju pred publikom kroz nevesele situacije i događaje osvetljene humorom i apsurdom. Neočekivani susret i bolna istina dovode do pogleda na prošlost iz potpuno drugačijeg ugla. “Profesionalac“, je tužna komedija o svim našim vremenima prošlim, za sva vremena buduća, priča o „profesionalcima“ i „amaterima“…

Exit mobile version