Đaci iz Kovina u Briselu na debati o evropskim vrednostima

Izvor: rtv.rs, RTV (Snežana Filipović), 16. april 2019 – Troje učenika Gimnazije i ekonomske škole u Kovinu učestvovali su na đačkoj debati o evropskim vrednostima u Briselu gde su se uspešno predstavili. Ova škola jedina je iz Srbije čiji su đaci izabrani da otputuju u Brisel na konkursu na kome je učestvovalo više od 1.000 škola iz cele Evrope.

Teodora, Branko i Flora učenici treće godine Gimnazije i ekonomske škole iz Kovina na đačkoj debati o evropskim vrednostima u Briselu izneli su svoje stavove o tome kako oni vide budućnost Evropske unije i kako mlade podstaći na aktivnije učešće u političkom životu.

Đaci iz više od trideset zemalja bili su podeljeni u 10 grupa. U planu je da najbolji predlozi nađu na dnevnom redu Evropskog parlamenta.

Grupa u kojoj je bio Branko Matić osvojila je drugo mesto.

Pripreme za odlazak u Brisel počele su u januaru. Đaci su proučavali kako funkcionišu evropske institucije. U tome im je pomogao Roman Haken predstavnik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta koji je posetio školu u Kovinu, dao dodatne instrukcije o temama i načinu učešća u debati.

Pored mogućnosti da posete mesto gde se kreiraju sve najvažnije odluke u Evropi, ovo je bila prilika za upoznavanje sa vršnjacima iz drugih zemalja, a kontakti sa njima nastavljeni su i nakon povratka iz Brisela.

http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/obrazovanje/djaci-iz-kovina-u-briselu-na-debati-o-evropskim-vrednostima_1009687.html

Skorašnji članci

error: Content is protected !!