Site icon podunavlje.info

Kula 11 Smederevske tvrđave ostaje kriva

SMEDEREVO, 13. april 2019 – Nedavno završeni radovi na statičkoj sanaciji kule 11 Smederevske tvrđave one koji su ovih dana tuda prolazili ostavili su u nedoumici: šta je tu u stvari urađeno, zašto je kula još uvek kriva? U nekoliko reči odgovor bi glasio; nije ni postojala namera ispravljanja kule, niti će to u narednim fazama biti rađeno, a šta jeste urađeno i šta će tek biti – objašnjava Dejan Radovanović, prvi čovek Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Ovo je bila prva faza i, zaista, to se ništa ne vidi, jer su to šipovi koji su pobijani u nivou ispod današnjeg terena. To je bilo neophodno uraditi da bi se pristupilo restauraciji nadzemnog dela kule, statički je obezbediti i sanirati tlo neposredno oko i ispod kule. Po projektu koji smo radili sa Građevinskim fakultetom, ako dobijemo sredstva ove godine, trebalo bi da realizujemo sanaciju i nadzemnog dela – kaže Radovanović.

Ukoliko ta sredstva budu odobrena od Ministarstva kulture i informisanja, koje je dalo i najveći deo novca za ovo što je do sada urađeno, objašnjava Radovanović, to ne znači da će kula 11 biti ispravljena, kako su mnogi Smederevci i posetioci Tvrđave verovatno pomislili.

– Kula neće biti obnavljana, sa zupcima kako su one duge urađene, faktički će se konzervirati u postojećem stanju. Utegnuće se zategama u masi zidova kule, i iz bezbednosnih i praktičnih razloga, jer postoje novi rizici ukoliko bi se radilo na njenom ispravljanju. Na ovaj način će biti sačuvano sećanje na njeno stradanje u savezničkom bombardovanju – kaže on.

Kula je oštećena, i stoji u položaju u kojem je sada, od savezničkog bombardovanja 1943-1944. godine, kada je pogođena avionskom bombom u zoni temelјa sa južne strane, što je uzrokovalo naginjanje prema jugu za više od pet stepeni. O tome svedoči i deo kule pri osnovi koji nedostaje, baš tamo gde je bomba udarila, a i to bi trebalo da bude sanirano u sledećoj fazi radova.

Započeta krajem prošle godine, u organizaciji i pod nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, prva faza radova na statičkoj sanaciji kule 11 završena je u martu ove. Vrednost izvedenih radova je 15.829.758 bez PDV-a, a finansijska sredstava za realizaciju projekta obezbedio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo na кonkursu Ministarstva kulture i informisanja RS za finansiranje/sufinanasiranje projekata u oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa u 2018. godini, uz učešće Grada Smedereva.

Foto. podunavlje.info

Exit mobile version