Sutra probni testovi iz srpskog jezika za učenike osmog razreda

BEOGRAD, 12. april 2019 – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će učenici osmog razreda osnovnih škola polagati sutra, u okviru probnog završnog ispita, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

U skladu sa kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole probni završni ispit za učenike osmog razreda realizuje se 12. i 13. aprila.

Probni test iz matematike učenici su radili danas, dok će ove subotw, 13. aprila, u 9 časova, biti test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a kombinovani test u 11 i 30 . Predviđeno je da između polaganja koja traju po dva sata postoji pauza od pola sata.

Cilj probnog završnog ispita je da pripremi učenika za polaganje završnog ispita. Tom prilikom se učenici i nastavnici upoznaju i praktično prolaze utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni test verna simulacija završnog ispita.

To podrazumeva vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge razrednog starešine, dežurnih nastavnika, pregledača i drugo.

Kao i prethodne godine, učenici će polagati završni ispit pisanim putem, odnosno rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Udeo pojedinačnih testova u ukupnom broju bodova na završnom ispitu, koji iznosi 40 bodova, jeste sledeći – iz srpskog, odnosno maternjeg jezika učenici mogu osvojiti najviše 13 bodova, iz matematike najviše 13, i na kombinovanom testu najviše 14 bodova.

Testove ne treba objavljivati najmanje nedelju dana nakon testiranja, zbog vanrednog termina za testiranje učenika koji nisu bili u mogućnosti da se testiraju u ovom terminu, dodaje se u saopštenju koje je danas objavljeno na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!