Teška godina iza smederevskog Crvenog krsta, nadaju se da će ova biti bolja

SMEDEREVO, 11 april 2019 – Članovi smederevskog Crvenog krsta danas su se na godišnjoj skupštini osvrnuli na ono što je rađeno u prošloj i govorili o tome šta su planovi za ovu godinu. Crveni krst se, po onome što se čulo, prošle godine suočio sa velikim finansijskim nedaćama, plate zaposlenih su smanjene na minimalne, a i takve su kasnile više meseci. Najveći razlog tome je, kako je rečeno, činjenica da je usluga Narodne kuhinje izuzeta iz ove organizacije.

– Izuzetno  teška godina je za nama, u finansijskom pogledu, plate zaposlenih su, čuli ste, smanjene na minimalnu zaradu, po odluci Upravnog odbora od aprila 2018. godine. I donacije su drastično bile manje, a aktivnosti su ostale iste, neke su se i povećale. Svakodnevno smo se suočavali sa nelikvidnošću organizacije, ali su sve planirane aktivnosti  sprovedene zahvaljujući pre svega entuzijazmu zaposlenih – rekao je između ostalog sekretar Crvenog krsta Tomislav Živanović.

Ove godine bi trebalo da bude nešto lakše, jer su, kako se to kaže, „ušli na budžet“, misli se na gradski, odakle im sleduje 7 miliona dinara. S obzirom da im je za realizaciju planova za ovu godinu potrebno nešto više od 22 miliona dinara, očekuju i pomoć donatora, pre svega stranih. Samo pre par godina, u 2016-toj, plan je bio više ne nego dvostruko veći, oko 49 i po miliona, ali su za Crveni krst, očigledno, ne njihovom krivicom, stigla mnogo skromnija vremena.   

Ima pozitivnih nagoveštaja od strane Gradske uprave, čulo se danas, da se Narodna kuhinja vrati po okrilje Crvenog krsta, što bi rešilo znatan deo finansijskih  problema koji su ih mučili prošle godine. Povećavanje broja volontera i saradnja sa srodnim organizacijama, domaćim i međunarodnim – među najvažnijim su zadacima za ovu, čulo se na Skupštini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!