Od iduće godine povlačenje iz upotrebe plastičnih kesa u Vojvodini

NOVI SAD, 8. april 2019 – Pokrajinska vlada je na poslednjoj sednici utvrdila tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini. Deklaracijom se predviđa rok do 2020. godine za povlačenje plastičnih kesa iz prodaje na teritoriji AP Vojvodine. Biće preduzete mere, kako se u Deklaraciji navodi, da ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će, najkasnije do kraja 2029, postojeće sisteme za zagrevanje objekata koje koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim sistemima.

Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti, te saradnja sa opštinama u realizaciji programa za otklanjanje štete nanete ekosistemima zbog bacanja proizvoda izrađenih od plastike, i drugo.

U Deklaraciji se navodi i da će AP Vojvodina preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih stiču znanja i podiže svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja. Posebno se pozivaju organizacije civilnog društva da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Tekst deklaracije možete da pogledate ovde.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!