Site icon podunavlje.info

Izložba „Novi izgled puta svile“ i projekcija filma „Šaolin“

SMEDEREVO, 8. april 2019 – U galeriji smederevskog Centra za kulturu posetioci će od danas do petka biti u prilici da pogledaju izložbu fotografija „Novi izgled puta svile“, a u okviru filmskog programa će ovog utorka Bioskopskoj dvorani Centra biti prikazan film„Šaolin“ iz novije kineske produkcije, i jedno i drugo u sklopu saradnje Instituta Konfucije i Centra za kulturu Smederevo.

Pre više od 2000 godina, snalažlјivi i hrabri stanovnici Evroazije uspostavili su nekoliko kopnenih i pomorskih putnih ruta koje su povezivale značajne civilizacije Azije, Evrope i Afrike, koje su kasnije generacije nazvale zajedničkim imenom „Put svile“. NR Kina predložila je važnu inicijativu zajedničke izgradnje “Ekonomskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. veka” što daje novo, savremeno značenje drevnom Putu svile.

Kroz objektiv fotografa, ova izložba prikazuje novi izgled kineskih predela duž drevnog Puta svile – u novoj eri, kao i duh lokalnog stanovništva i želјu kineskog naroda da zajednički, sa drugim narodima, gradi “Pojas i Put”.

„Šaolin“, snimlјen 2011. Godine, jeste akciona drama sa obilјem scena koje dočaravaju upotrebu borilačkih veština. Film upoznaje gledaoce sa likom vojskovođe koji, nakon što ubija svog suparnika, gubi sve i odlazi u manastir Šaolin, u kome se zadržava i u čijem duhu nastavlјa da živi, vežbajući sa monasima i učeći od njih, sve do novih suočavanja sa neprijatelјem koji preti manastiru i njegovim žitelјima. Projekcija počinje u 20 sati.

Ulaz na programe je slobodan.

Exit mobile version