Obeležavanje 8. aprila, Svetskog dana Roma i Romkinja

SMEDEREVO, 7. april 2019 – Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma i Romkinja, ovog ponedeljka će, u Plenumskoj sali Gradske uprave u Smederevu, biti održan okrugli sto na temu “Inkluzija Roma u gradu Smederevu”, saopšteno je portalu Podunavlje.info.  

Organizatori su Udruženje Roma “21 Jelena” iz Vranova i Savez romskih NVO “Smederevski forum”, uz podršku Grada Smedereva.

Pored Slaviše Stošića, člana Gradskog veća, ujedno i predsednika Lokalnog saveta za poboljšanje položaja Roma u gradu Smederevu, koji će govoriti o rezultatima sprovođenja Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u Smederevu,  planirano je  da na ovom skupu  bude  predstavljen Romacted program koji se pored Smedereva realizuje u još 10 gradova/opština u Srbiji. O ovom programu u Smederevu govoriće Bajram Murina, fasacilitator Romacted programa.

Romacted je zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije koji ima za cilj da promoviše dobro upravljanje i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou. Ovaj program usmeren je na izgradnju političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i osnaživanja romske zajednice.

U okviru okruglog stola biće reči i o aktuelnim projektima koji se sprovode u Smederevu, a koji za cilj imaju poboljšanje položaja romske nacionalne manjine.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji romskog naroda, koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj. Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je, pored himne „Đelem, đelem“ ustanovljena i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!