Na današnji dan umro Dimitrije Davidović

SMEDEREVO, 6. april 2019 – Dimitrije Davidović, popečitelj – ministar unutrašnjih poslova i prosvete, diplomata, ustavotvorac i publicista, autor prvog srpskog ustava, izdavač prvih novina u Srba, „Novina Serbskih“, umro je u 48. godini na današnji dan u Smederevu.

Godine 1835. je izradio Sretenjski ustav, koji je obnarodovan iste godine u Kragujevcu, Ustav koji  je bio na snazi punih 45 dana. Po ukidanju Ustava pao je u nemilost kneza Miloša i uskoro se obreo u Smederevu, gde je stigao nakon što je penzionisan, da provede svoje poslednje dane.

U Smederevu je Davidović kupio 40 kosa livada, osam dana oranja, deset motika vinograda i nekoliko stotina stabala šljiva na periferiji Smedereva, u potesu Ćirilovac koji je početkom sedamdesetih godina bahato preimenovan u Kovačićevo, piše Milosav Slavko Pešić.

“Izabrao sam za buduće mesto moga prebivanja i dece moje Smederevo, koje mi se zbog lepe prirode položenija svojega najzgodnije mesto čini, te u njemu kao knjaževski sovjetnik prebivam.” (“Srpske novine”, broj 145, od 10.  juna 1836).

Umro je dve godine od odlaska u penziju, bez porodice, zaboravljen od svih, kažu u bedi, a ostala su i pisma u kojima je kneza molio za dodeljivanje obećanih sredstava. Nijedne novine, ni one koje je osnovao i sam uređivao, nisu objavile vest o njegovoj smrti. Ostala je priča da je sahranjen na livadi, najverovatnije na svom imanju. Kasnije, kada je Miloš sišao sa vlasti, Davidovićevi posmrtni ostaci su preneti na smederevsko groblje. Njegov grob je odmah pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

Na nadgrobnoj ploči piše: „DIMITRIJE DAVIDOVIĆ SAV SRBIN“

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!