Prodaja Goše ponovo propala, stečajni se obratio državi za pomoć oko pronalaska strateškog partnera

Izvor: insajder.net, 3. april 2019 – Prodaja fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju drugi put je propala je jer nijedna firma nije uplatila obavezni depozit od 120 miliona dinara ili podnela prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv, kaže za Insajder stečajni upravnik Aca Mitić.

On navodi da je pored domaćih firmi koje su otkupile prodajnu dokumentaciju – BAUWESEN DOO Lazarevac i „ŽELVOZ 026“ Smederevo – bilo zainteresovanih iz Kine, Mađarske i Češke, ali da je njihova ozbiljnost upitna, što dokazuje i to da niko nije uplatio depozit.

„Prodaja je ponovo proglašena neuspešnom, jer niko nije uplatio depozit. Odbor Poverilaca će se u narednom periodu sastati i odlučiti šta ćemo dalje. Oglašavanje prodaje u dnevnim listovima za domaće tržište nema više previše smisla, jer su oni već upoznati sa prodajom Goše“, kaže Mitić za Insajder.

Stečajni upravnik ističe i da se on za pomoć obratio državi, odnosno pomoćniku Ministarstva privrede Draganu Ugričiću zbog toga što „ozbiljnih investitora“ nema i postoji opasnost da budući kupac uopšte ne želi da nastavi proizvodnju i remont šinskih vozila.

„Ja se samo nadam da Gošu neće kupiti „sekundarci“ koji ne žele da nastave proizvodnju, već žele Gošu da prodaju u staro gvožđe. Obratio sam se Ministarstvu privrede, tačnije gospodinu Ugričiću, u nadi da će država da se uključi i pokuša da nađe strateškog partnera za Gošu. Možda ovo odudara od nekog standardnog mišljenja stečajnog upravnika, ali opstanak Goše je izuzetno značajan za ljude u Smederevsku palanku i ceo region“, kaže Mitić.

Podsetimo, prethodna prodaja Goše koja je bila zakazana za 21. decembar prošle godine propala takođe zbog toga što nijedna firma nije uplatila obavezni depozit.

Bivši vlasnik četiri godine nije plaćao radnicima i državi, a njemu se duguje…

Ukupan dug Goše iznosi 25 miliona evra, a s obzirom na to da je procenjena vrednost fabrike višestruko manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu kojima se duguje ukupno oko sedam miliona evra, ako se fabrika i proda.

Dug prema radnicima, ali i državi, u ovom trenutku, nije moguće naplatiti jer su bivši vlasnici Goše, slovačka firma ŽOS i s njom povezana kiparska firma Lisnart, privilegovani poverioci. Naime, slovačka firma je stavila pod hipoteku svu imovinu fabrike tokom 2013. i 2014. i to u trenutku kada je ona bila u blokadi i dugovala novac i državi i radnicima, pokazalo je istraživanje Insajdera objavljeno u emisiji „Država protiv radnika“.

Hipoteka i zalozi stavljeni su na osnovu navodnog duga koji je Goša napravila u poslovanju sa fabrikom iz Slovačke, praktično svojim vlasnikom, i to u iznosu od 14,2 miliona evra. Odnos bivšeg vlasnika prema Goši najbolje ilustruje to što je ŽOS pod zalog stavio čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Na taj način je slovačka firma, kao vlasnik Goše, sebe svesno stavila u privilegovan položaj i oštetila ostale poverioce, pre svega radnike i državu, zbog čega je stečajni upravnik Aca Mitić protiv ŽOS-a i Lisnarta podneo i tužbu.

S obzirom na procenjenu vrednost, ali i vrednost imovine koju je ŽOS obezbedio, ako stečajni upravnik pokrenutu parnicu ne dobije – za radnike neće ostati praktično ništa.

Insajder: Država protiv radnika

Svi događaji u fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke – od privatizacije 2007. do danas – pokazali su, prema istraživanju Insajdera, da radnici nisu morali da ostanu bez zarada, a država bez više od četiri miliona evra poreza, samo da su predstavnici nadležnih institucija radili svoj posao.

Fabrika Goša prodata je 2007. slovačkoj fabrici ŽOS iz Trnave čiji je većinski vlasnik biznismen iz Slovačke Vladimir Por. Te godine Goša postaje „Izvoznik godine“, međutim, slika savršenog poslovanja i uspešnog izvoza počela je da se urušava već 2009, a svaka naredna godina za Gošu je bila sve teža. Od 2014. godine Goša prestaje da isplaćuje zarade radnicima, a državi poreze i doprinose, a rezultat svega toga je da je dug Goše u novembru 2017, kada je proglašen stečaj, prema radnicima i državi iznosio skoro sedam miliona evra.

O tome kako je Goša uništena zbog nemara države i poslovnih akrobacija slovačke ŽOS Trnave, gledajte u emisiji Insajdera „Država protiv radnika“.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13985/Prodaja-Go%C5%A1e-ponovo-propala-ste%C4%8Dajni-se-obratio-dr%C5%BEavi-za-pomo%C4%87-oko-pronalaska-strate%C5%A1kog-partnera.htm

Skorašnji članci

error: Content is protected !!