Site icon podunavlje.info

Primena herbicida posle setve, a pre nicanja u kukuruzu

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 1. april 2019 – Veoma je važno primeniti osnovne herbicide u periodu posle setve, a pre nicanja useva, zbog čega je za efikasno suzbijanje korova u kukuruzu ovaj tretman neophodan.

Korovi utiču na smanjenje prinosa i kvaliteta kukuruza, smanjuju temperaturu zemljišta, uzimaju vodu i hranljive materije iz zemljišta. Na početku vegetacije kukuruz sporije raste što naročito odgovara razvoju korova. Iz tog razloga je veoma važno suzbiti korove u početnim fazama razvoja kukuruza.

Uspeh u proizvodnji kukuruza često može da odluči pravovremeno suzbijanje korova, što je u najvećoj meri određeno izborom herbicida i vremenom njihove primene.

Stručni tim Galenika Fitofarmacije za suzbijanje korova posle setve, a pre nicanja kukuruza, preporučuje kombinaciju herbicida BASAR (doza primene 1,4-1,5 l/ha) i REZON (doza primene 1,5-2 l/ha).

BASAR je selektivni herbicid za suzbijanje prvenstveno jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova u usevu kukuruza. BASAR se usvaja preko klijanaca i korenom, a korovi uginjavaju pre nicanja ili neposredno po pojavi na površini zemljišta. Preparat REZON se u ovoj kombinaciji primenjuje za suzbijanje velikog spektra jednogodišnjih širokolisnih korova. Svoje herbicidno delovanje REZON ispoljava u vidu hloroze i nekroze korova.

Između preparata BASAR REZON postoji izraženi sinergizam, tako da njihovom kombinacijom obezbeđujemo kompletno suzbijanje najznačajnijih uskolisnih i širokolisnih semenskih korova u kukuruzu. Značajna odlika ove kombinacije je izražena selektivnost na kukuruz u odnosu na preparate koji su se koristili u ranijem periodu, a izuzetno dobro delovanje na korovske biljke.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika – Fitofarmacija

Exit mobile version