Proba državne mature u martu i novembru 2020. godine

BEOGRAD, 29. mart 2019 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je danas da će probni završni ispit za učenike srednjih stručnih trogodišnjih profila biti organizovan u novembru, dok će proba državne mature za učenike u srednjim četvorogodišnjim školama biti u martu i novembru 2020. godine. Državna ili velika matura treba da bude uvedena od juna 2021. godine i ona treba da zameni prijemni ispit na fakultetima.

Prema Šarčevićevim rečima, gimnazijalci će polagati opštu maturu, učenici umetničkih škola – umetničku, dok će đaci srednjih stručnih škola polagati stručnu maturu.

Ministar je objasnio da će đaci na kraju četvrte godine polagati test iz srpskog jezika, matematike i stranog jezika, dok će se za upis na fakultete tražiti polaganje testova iz još nekih predmeta – fizika, hemija, biologija, geografija, istorija i srpski kao nematernji jezik.

Fakulteti će, međutim, zadržati pravo da organizuju dodatne ispite za proveru posebnih talenata i sposobnosti kandidata ukoliko budu smatrali da je to neophodno, objasnio je on.

Skorašnji članci