Seminar za poljoprivredne proizvođače ovog petka u Smederevu

SMEDEREVSKA PALANKA, SMEDEREVO, 28. mart 2019 – Zamenik predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka Rodoljub Stanimirović i direktor  Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Smederevo Goran Pavlović otvorili su danas u Smederevskoj Palanci seminar za poljoprivredne proizvođače, koji se jednom godišnje organizuje u sva tri grada Podunavskog okruga.

Osim o temama o kojima se govorilo u sredu u Velikoj Plani dan ranije, u Palanci je bilo reči o solarizaciji i upotrebi dodatnog osvetljenja u proizvodnji rasada, s čime su poljoprivrede upoznali stručnjaci Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

Pored predavanja o rezistentnosti korova na herbicide, o čemu je govorila predstavnica Instituta za zaštitu bilja Beograd, poljoprivredni inženjeri iz Smedereva i Palanke upoznali su poljoprivrednike sa predlogom sortimenta kukuruza, povećanjem kvaliteta maline, organskom proizvodnjom voća i tehnologijom proizvodnje trešnje, fertigacijom, a govorilo se i na temu Pravilniku o malim količinama primarnih proizvoda i troškovima na poljoprivrednom gazdinstvu.

Seminar za poljoprivredne proizvođače u Podunavskom okrugu pod nazivom Zimska škola 2019. u petak će biti nastavljen u Smederevu, a predavanja će održati renomirani stručnjaci u oblasti poljoprivrede.

O tehnologiji proizvodnje trešnje govoriće prof. dr Dragan Milatović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Dr Mirko Injac predstaviće aktuelne probleme u zaštiti bilja. Zaštita jabuke – Tripsi, tema je koju će obraditi dipl. inž. Jovanka Petrović iz Agrosave. Dr Radivoje Jevtić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo predstaviće zaštitu ratarskih kultura. O savremenoj tehnologiji zaštite voća govoriće dr Predrag Milovanović, predstavnik Galenike Fitofarmacije. Posle osvrta na osiguranje u poljoprivredi predstavnika Dunav osiguranja, o mehanizaciji u poljoprivredi će govoriti prof.doc. Mirko Sikimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Stručnjaci iz Kolara, Boban Marković, Slavica Stojkić i Goran Pavlović govoriće o merama priprema za sadnju višegodišnjih zasada, fitoplazmi vinove loze, IPARD-u i podizanju standarda (Global gap).

Seminar u Centru za kulturu Smederevo počinje u 10 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!