Izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“ i promocija njegovih ratnih dnevnika

STARO SELO, 28. mart 2019 – U Galeriji Doma kulture „Vlada Marjanović“ u Starom Selu ovog četvrtka će, sa početkom od 19 časova, biti otvorena izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“ i održana promocija njegovog ratnog dnevnika iz perioda 1918-1919. godine.
To je projekat Zavičajnog muzeja u Jagodini i Muzeja pri Univerzitetu u Trsteniku na kome su radili istoričari Duško Grbović, muzejski savetnik i Jelena Vukčević, kustos. Pored njih dvoje, na promociji će govoriti i Ninoslav Stanojlović, profesor istorije, recenzent.

Konjički brigadni general Dušan Dodić je rođen  1884. godine u selu Milutinovcu u Trsteničkom srezu u porodici narodnog poslanika Miloša Dodića. Vojnu akademiju završio je 1903. godine kao konjički potporučnik. U Cerskoj bici izvršio je, sa svojom eskadronom, napad na austrougarske snage i u toj borbi bio je i ranjen. Posle dva meseca se oporavio i vratio u borbu. Sa srpskom vojskom je prešao Albaniju, oporavljao se na Krfu, da bi potom učestvovao u proboju Solunskog fronta.  Kao komandant specijalne jedinice Konjičke divizije, u činu majora, 25. oktobra 1918. godine oslobađa Jagodinu, a u mnogim gradovima u koje je ulazio na čelu srpske vojske postojale su, do Drugog svetskog rata, ulice nazvane po njemu. Posle rata službovao je, pored ostalog, u Čakovcu i Ljubljani, a dragocene podatke o Velikom ratu ostavio je u svom dnevniku. Odlikovan je sa dvadesetak domaćih i stranih odlikovanja. U čin brigadnog generala 1929, a penzionisan je 1939. godine, da bi 1941. bio mobilisan. Biva zarobljen i do oslobođenja je bio u nemačkom zaroblјeništvu. U logoru je preživeo savezničko bombardovanje 1944. u kome je poginulo 116 jugoslovenskih oficira. Vezan zakletvom kralјu i otadžbini ostao je u Nemačkoj. Preminuo je u dvorcu Farlar kod Osnabrika 1955. godine, tu je i sahranjen je u kripti crkve Sv. Đorđa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!