Zimska škola 2019. za poljoprivredne proizvođače

VELIKA PLANA, SMEDEREVSKA PALANKA, SMEDEREVO, 27. mart 2019 – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (PSSS) Smederevo organizuje dvanaesti seminar za poljoprivredne proizvođače u Podunavskom okrugu – Zimsku školu 2019. Prva predavanja održana su danas u Velikoj Plani, sutra je na redu Smederevska Palanka, a u petak Smederevo.

Posle pozdravnih reči predsednika Opštine Velika Plana Igora Matkovića i direktora PSSS Gorana Pavlovića, prva dva predavanja bila su posvećena govedarstvu – o selekciji goveda govorio je dr Radivoje Đurđević, a dr vet. med.spec. Slobodan Petrović o najčešćim problemima u reprodukciji goveda.

Potom su stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi sad, Instituta za kukuruz Zemun Polje i Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Kolarima govorili o aktuelnim temama koje zanimaju ratare, povrtare, vinogradare, mlekare i zadrugare.

Nakon Centra za kulturu Masuka u Velikoj Plani, predavanja u okviru dvanaestog seminara za poljoprivredne proizvođače u četvrtak biće održana u sali Skupštine opštine Smederevska Palanka, gde će se prisutnima obratiti predsednik ove opštine Nikola Vučen i direktor PSSS Goran Pavlović.

Zainteresovane i tu očekuju zanimljiva predavanja, a osim o temama o kojima se govorilo u Plani, biće reči i o solarizaciji, o čemu će govoriti dr Zdenka Girek iz Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka, a njen kolega dr Slađan Adžić upoznaće poljoprivrednike sa upotrebom dodatnog osvetljenja u proizvodnji rasada.

Dr Danijela Pavlović iz Instituta za zaštitu bilja Beograd govoriće o rezistentnosti korova na herbicide, a poljoprivredni inženjeri iz Smedereva i Palanke održaće predavanja o predlogu sortimenta kukuruza, povećanju kvaliteta maline, organskoj proizvodnji voća i tehnologiji proizvodnje trešnje, fertigaciji, kao i o Pravilniku o malim količinama primarnih proizvoda i troškovima na poljoprivrednom gazdinstvu.

Seminar u Smederevskoj Palanci počinje u 10 časova i trajaće do 15 sati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!