Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova – po prvi put elektronski

BEOGRAD/SMEDEREVO, 27. mart 2019 – Republički zavod za statistiku će tokom  aprila ove godine sprovoditi probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova. To je deo priprema za popis naredne godine i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo nego samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu ili opštini, a među odbranima je i Smederevo, odnosno selo Vodanj.

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, tokom probnog popisa u aprilu će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa.

Samopopisivanje obavljaju sami građani, koji samostalno, preko veb aplikacije, popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva. Mogućnost da se samostalno popišu imaće oko 13.000 građana koji žive u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Beograda, Niša i Novog Sada, a ostali će biti popisani u okviru terenskog  prikupljanja podataka,  ali pomoću prenosivih računara. Popis se sprovodi tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi i unose odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu.

Foto/ilustracija: pixabay.com i logo sa rzzs.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!