Usvojena ostavka starog, izabran novi zamenik gradonačelnice, opozicija napustila Skupštinu

SMEDEREVO, 25. mart 2019 – Ova sednica smederevske Gradske skupštine se, kao retko koja u skorije vreme, iščekivala sa zanimanjem – ne zbog dnevnog reda nego zbog eventualne dopune; usvajanja ostavke starog i imenovanja novog zamenika gradonačelnice Smedereva. Ispostavilo se da to nije bilo jedino interesantno, za ovo drugo su se potrudili odbornici opozicije, koji su napustili sednicu prethodno razvivši transparent „1 od 5 miliona – Smederevo“.

O ostavci Bojana Teofilovića na mesto zamenika gradonačelnice Smedereva, zajedno sa istim činom Vladimira Janjića, na funkciju člana Gradskog veća, odbornici su informisani kada je usvajan dnevni red, da bi potom, kako Poslovnik o radu Skupštine predviđa, dobili na znanje i ko će doći umesto njih dvojice.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je iznela predloge, ko će pomenutu dvojicu da zameni, a učinila je to uz diskretnu, poznavaocima zbivanja u vladajućoj stranci u Smederevu upadljivu, ogradu da je u pitanju predlog SNS-a, ne i njen, barem tako nešto nije nijednom pomenula. Dejan Stošić je, kako je navela, predložen od strane Srpske napredne stranke za njenog novog zamenika, a Svetlana Mihajlović za člana Gradskog veća.

O tome kakvi su odnosi na čelu grada i, ono o čemu se već mesecima pronose glasovi, gradonačelnicini sa čelom stranke koja gradom, i državom, vlada, mogla bi da kaže i fotografija na kojoj se jasno vidi prvi red u skupštinskim klupama; slučajno ili namerno tek sedela je sama. Možda ništa ne znači, ali tako je bilo, možete da se uverite i sami. Bojan Teofiilović, zamenik u ostavci, nije se pojavio, njegov naslednik na funkciji je bio dobrih desetak redova dalje, a ni izvestioci po tačkama koje će uslediti, a koji su, u sličnim ranijim zgodama, obično imali o čemu da se posavetuju sa gradonačelnicom sedeći pored nje, sada su zauzeli pozicije na solidnom rastojanju.

Kako bilo, gradonačelnicini predlozi, odnosno predlozi stranke, kako je sama kazala, usvojeni su većinom kojom SNS sa koalicionim partnerima raspolaže, ali zato nije usvojen predlog predstavnika poljoprivrednika iz redova opozicionih odbornika da se tačka o aktuelnim pitanjima agrarne politike premesti sa 21. na treću u dnevnom redu. To je bio razlog da sednicu napuste predlagač ove promene Jovica Vujović, kao i odbornici DSS-a, što je bio, ispostavilo se, tek početak. Kako je još jednom ignorisan predlog ostalih opozicionih odbornika da se raspravlja o zagađenju vazduha u Smederevu, odnosno nije uvršćen u dnevni red jer se o tome nije izjasnilo Gradsko veće, tako je predsednik Skupštine objasnio, izlaskom sa skupštinskog zasedanja sledili su ih i ostali. Kasnije, na improvizovanoj konferenciji za štampu, odbornici opozicije su pojasnili da su ovim činom učinili ono na šta ih obavezuje obećanje građanima da će zastupati njihove interese. Kako to u ovim okolnostima nije moguće, jer se već poodavno, kako je rečeno, skupštinska zasedanja koriste za naprednjačke unutarstranačke obračune i namirivanja, a da se nijedan predlog odbornika koji stigne van skupštinske većine ne uvažava, ma koliko bio aktuelan i značajan za građane, ovo vide kao jedini način da se ograde od daljeg učestvovanja od, kako su kazali, ovakvog nakaradnog upravljanja gradom.

A pre no što su izašli, odbornici opozicije su razvili transparent koji Smederevci mogu da vide svakog petka na ulicama – „1 od 5 miliona“, sa Smederevom u potpisu. Predsednik skupštine je, pošto se snašao, pozvao opozicionare da napuste salu, a kada je video da to nema efekta zapretio isključenjem sa sednice, što je nedugo potom i proglasio, zapretivši pozivanjem obezbeđenja koje će tu odluku da sprovede. Obezbeđenje je, zaista, ubrzo došlo, pomirljivo zamolilo odbornike iza transparenta da se udalje, a jedini incident umalo se desio kada su opozicionari odmotali plakat sa poznatom zajedničkom fotografijom Klintona i Vučića. Jednom od predstavnika vladajuće većine je to očigledno bilo previše, skočio je sa stolice, da li u nameri da otme plakat ili da se obračuna sa njegovim nosiocem, tek i to se, uz posredovanje ostalih odbornika i obezbeđenja, uskoro smirilo. Proglašena je petominutna pauza, koja je potrajala pola sata, a onda je moglo da se nastavi dalje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!