Suzbijanje insekata u usevu uljane repice

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 25. mart 2019 – Porastom temperatura povećala se i brojnost insekata na parcelama pod uljanom repicom i najprisutniji su mala i velika repičina pipa i repičin sjajnik. Ženke polažu jaja u stabljiku (velika repičina pipa) ili u peteljku lista (mala repičina pipa). Glavnu štetu čine larve koje buše hodnike u stabljici ili u peteljkama i žilama listova. Iznad napadnutog mesta tkiva se sporije razvijaju i dolazi do deformacije i pucanja stabljike.

Najvažnija štetočina uljane repice u ovoj fazi je repičin sjajnik– Meligethesaeneus, koji može uzrokovati pad prinosa i preko 50%. Insekt je tamno zelene do tamno plave boje, dužine 2,5-3mm. Nakon prezimljavanja mogu se naći na cvetovima maslačka i drugih korova koji rano cvetaju. Na uljanu repicu prelaze čim počne formiranje cvetnih pupoljaka. Pravi štete hraneći se na pupoljcima, koje buše i izgrizaju unutrašnjost. Napadnuti pupoljci se u velikom procentu ne otvaraju. Kada se cvetovi otvore, na njima više ne dolazi do šteta, jer se tada imaga hrane polenom.

Useve treba pregledati i ako se ustanovi kritična brojnost insekata (0,8 – 1 sjajnik po terminalnom butonu), primeniti insekticid KONZUL u dozi od 1 l/ha.

Ishrana uljane repice

U ovom periodu, posebnu pažnju treba obratiti na ishranu uljane repice. U fazi formiranja butona, repica ima izraženu potrebu za azotom i sumporom. Azot utiče na povećanje površine lista, rast i razvoj vegetativnih delova biljke i broj bočnih grana i cvetova. Potpuno iskorišćenje azota moguće je samo ako je biljka srazmerno dobro snabdevena sumporom. Pored uticaja na usvajanje azota, sumpor u ishrani uljane repice direktno utiče na rast reproduktivnih organa, povećanje broja semenki po ljusci i kvalitet semena tj. sadržaj ulja u zrnu.

Preporuka je da se insekticidnom tretmanu doda specijalizovano đubrivo CHOPIN EVOLUTION koje u sebi sadrži azot i sumpor u specifičnom aminokiselinskom kompleksu 4-5 l/ha ili dvokratno 2+2 l/ha. CHOPIN EVOLUTION se brzo i lako usvaja i u potpunosti iskorišćava od strane biljaka.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Skorašnji članci

error: Content is protected !!