Šesti protest “Jedan od pet miliona” u Kovinu – U znaku ostavki (i Slobe)

Izvor: kovinac.rs, 23. mart 2019 – Na večeras održanom, šestom po redu, protestnom okupljanju „Jedan od pet miliona“, protestanti su po prvi put izneli zahteve – ostavke čelnih ljudi opštine Kovin, ali i podržali one „beogradske“. Pred par stotina okupljenih govorili su maturantkinja Gimnazije Tatijana Petrović, apsolvent Filološkog fakulteta Aleksandar Vidić i nekadašnji direktor „Pančevca“ Edvard Jukić.
Primetno manja kolona prošetala je dosad najdužom rutom uz „tradicionalna“ zadržavanja ispred prostorija SNS-a i zgrade opštine, gde su protestanti izneli slikovito svoj prvi (i jedini) zahtev.
Sledeće okupljanje naredne subote, ali u 19 sati.

Nisu ni prvi, ni najmasovniji, ali su kovinski protesti Jedan od pet miliona svakako među (naj)maštovitijima u Srbiji.
Pažnju protestanata večeras najviše je okupirao transparent „Slobo udomi me“. Neke i vratio dve decenije unatrag u vreme protesta protiv jednog drugog Slobe (Miloševića).

Ovaj je, objasnili su nam organizatori, posvećen odborniku SNS-a u lokalnoj skupštini Slobodanu Lackuu iz Deliblata i njegovom lascivnom komentaru na jedan novinski članak koji je objavio na fejsbuku (uz svo poštovanje organizatora protesta i odbornika Lackua, redakcija portala odbija dalja objašnjenja – potražite ih sami).
Samo okupljanje počelo je minutom ćutanja u znak žrtava NATO bombardovanja koje je počelo 24. marta 1999.
A, potom, i zahtevima koje je pročitao jedan od organizatora Miloš Ljiljanić – ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, i smene Dragana Bujoševića , glavnog i odgovornog urednika RTS-a. Uz zahtev za stvaranje uslova za demokratske i fer izbore.
Konkretni zahtevi kovinskih protesta ticali su se su ostavke predsednice opštine Sanje Petrović, predsednika Skupštine opštine  Zorana Bradanja,  i jednog od troje pomoćnika predsednice opštine Ratka Mosurovića.
Prva se, kako je i najavljeno, mikrofona latila Tatijana Petrović, maturantkinja kovinske Gimnazije i ekonomske škole Branko RadičevićTatjana je održala govor i pre nekoliko dana kad su učenici Gimnazije dali podršku uhapšenom maturantu beogradske gimnazije Pavlu Cvejiću.

„Naši pritisci su dali rezultat i Pavle Cvejić je oslobođen. Ali naša mislija nije završena.“
Živimo, rekla je, u vremenu kakistokratije: Vladavine „najgorih, najprimitivnijih, najneobrazovanijih i najpodlijih. U Srbiji i u Kovinu caruje zlo. Vaspitavani smo da budemo slobodni, solidarni, nesebični i hrabri.“
Mladi, sposobni i obrazovani nemaju perspektivu.  Na najviše funkcije se postavljaju nekvalifikovani partijski poslušnici i članovi njihovih porodica, dodala je Petrovićeva.
„Iako sam pred sticanjem fakultetske diplome rešio sam da se vratim u Kovin“, rekao je drugi govornik Vidić.
Jedan od razloga, naveo je, jeste bogat kulturni život za koji je, kazao je, zaslužan i donedavni urednik programa kovinskog Centra za kulturu (i doskorašnji funkcioner SNS-a) Vendel Vaštag:
„Jedina svetla tačka vladavine SNS-a u Kovinu.“

Vladajuća stranka ne dozvoljava isticanje pa čak ni u sopstvenim redovima, Centru je „skresan budžet, a Vaštag je kao svaki pristojan umetnik podno ostavku.“ (ranije je podneo ostavku na mesto odbornika, a na poslednje održanoj sednici SO Kovin razrešen je s mesta predsednika Saveta za mlade – prim.nov.)
Vidić je pozvao zaposlene u javnim institucijama da se oslobode straha i ne dozvole maltretiranje i ćutanje.
„Nemojte da ćutite kad vas teraju u autobuse kao stoku u tor i kad vas premeštaju na gora radna mesta jer nećete da tapšete egomanijaku i ratnom huškaču.“
„Ja u ovom gradu imam jako mnogo prijatelja, neki su tu, ali ih je jako malo. Neki su mi se izvinili i rekli da ne mogu da dođu. A neki nisu ništa ni rekli i nisu došli. A zašto? Zato što se plaše“, reči su kojima je „komšije“ Kovince pozdravio Pančevac Edvard Jukić.

„Ja neću da glasam za političku opciju koja ne predviđa lustraciju“, istakao je nekadašnji direktor najstarijeg lista na Balkanu.
Protestna šetnja, večeras, išla je dužim putem.
Ulicom Cara Lazara do raskrsnice sa Svetozara Markovića, potom, Sonje Marinković pored prostorija SNS-a (koje je obezbeđivalo dvoje policajaca u civilu, ali i redari skupa). Ispred zgrade opštine demonstranti su ostavili fotografije troje čelnika opštine čije su ostavke zatražili – predsednice opštine Sanje Petrović, predsednika SO Zorana Bradanjija i jednog od (od troje) pomoćnika predsednice Ratka Mosurovića.
Umesto kod Pošte, kolona je skrenula kod OŠ „Đura Jakšić“, pa nastavila ulicom Branislava Nušića („iza hale“) do glavne, Cara Lazara, odakle se vratila na mesto okupljanja.
Skup je završen bez incidenata i najavom da je okupljanje naredne subote pomereno za 19 sati.

STRUJNO, VRZINO, KOLO
Iako kovinski Dom kulture ima spoljni strujni ormar predviđen za „napajanje“ svih manifestacija koje se održavaju napolju, protestanti kažu da se svi oglušuju o njihove zahteve.
Iz Doma kulture tvrde da su za struju nadležni iz Elektrovojvodine, u lokalnom distributeru loptu prebacuju na Opštinsku upravu, dok ova, problem (opet) adresira na Dom kulture.
I tako, u krug, upoznao je protestante Miloš Ljiljanić.

„Pozivam nadležne u opštini da nam dozvole korišćenje struje jer su ovi protest u skladu sa Ustavom Republike Srbije“, rekao je i zahvalio neimenovanom vlasniku lokala u centru varoši iz kojeg protestanti pet sedmica „crpe“ struju za ozvučenje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!