Otvoreno renovirano Odeljenje psihijatrije Opšte bolnice „Sveti Luka“

SMEDEREVO, 19. mart 2019 – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović  otvorio je danas rekonstruisanu zgradu psihijatrije, koja je najstariji zidani objekat u krugu Opše bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu i na Dan bolnice najavio celovitu obnovu ove zdravstvene ustanove.

Radovi na sanaciji zgrade psihijatrije, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, trajali su od maja 2017. godine, a izvedeni su u okviru projekta „Poboljšanje zdravstvene nege u neurologiji i psihijatriji – Duži život“, Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Rumunija – Srbija. Smederevska bolnica je u tom programu bila partner Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ iz Vršca i Univerziteta za medicinu i farmaciju „Viktor Babeš“ u Temišvaru.

Državni sekretar profesor dr Radisav Šćepanović istakao je da su ovakvi programi izuzetno značajni  zato što se preko njih omogućava finansiranje važnih projekata za region i dodao da je još važnije to što se obnova psihijatrije uklapa u najavljen, celovit projekat obnove smederevske bolnice koji će biti finansiran sredstvima iz republičkog budžeta.

„Ni tu neće biti reč samo o obnovi prostora, takođe je u planu nabavka savremene opreme za bolnicu. Ministarstvo zdravlja vodi računa i o tome kako da zadržimo naš kadar, zdravstvo mora da opstane i da se na sve načine zaposleni zadrže. U čitavoj Srbiji je ozbiljan problem – nedostatak medicinskih sestara. Ministarstvo i Vlada će raditi na poboljšanju uslova njihovog rada i povećanju plata koje će ove godine biti ozbiljno. Verujem da će sve to dati rezultate, da zdravstvo raste jer je to celokupan pristup“, izjavio je Šćepanović.

Direktor Opšte bolnice „Sveti Luka“ dr Nenad Đorđević je rekao da je čitav projekat usmeren na poboljšanje uslova lečenja pacijenata obolelih od psihijatrijskih i neuroloških bolesti.

„U ovom slučaju konkretno, mi danas otvaramo renovirano Odeljenje psihijatrije, reč je o najstarijem zidanom objektu u krugu smederevske bolnice iz 1929. godine, koji je preko tog projekta obnovljen. Vrednost rekonstrukcije je 300 hiljada evra. Osim toga, u donaciju ulazi i oprema: ultrazvučni, EEG i EMG aparat. Sada psihijatrija ima 15 kreveta više nego ranije, ukupno 24, a ovde će takođe biti i dnevna bolnica za lečenje psihijatrijskih bolesnika.“

Projekt menadžer i direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“, dr Tatjana Voskresenski, naglasila je da je ukupna vrednost projekta 1,6 miliona evra.

„Osim renoviranja psihijatrije u smederevskoj bolnici, u okviru tog projekta, u našoj instituciji nabavljen je novi CT skener, kao i još dodatne opreme. Pored toga, organizovali smo 12 okruglih stolova, gde smo opravdali prekogranični efekat razmenom iskustava, a objavljena je i monografija koja će prikazati istraživanje nastalo u okviru ovog projekta. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati “, poručila je Voskresenski.

Dan Opšte bolnice „Sveti Luka“ Smederevo ovoga puta jeste protekao u znaku otvaranja potpuno obnovljene zgrade u kojoj je smešteno Odeljenje psihijatrije, ali i u svečanosti proglašenja najboljih pojedinaca i službi u prethodnoj godini. Dobitnici priznanja su:  Aleksandra Rakić, glavna sestra Službe za fizijatriju, najuspešnija služba je Dečije odeljenje, a najbolji načelnik dr Jasna Nedeljković Mitreski, koja rukovodi psihijatrijom. Ona se u ime kolega zahvalila na ovom gestu uprave.

„Hvala na priznanju, ne smatram ga samo svojim, već verujem da su svi članovi tima sa psihijatrije učinili ovo zajedničkim uspehom. Pohvaljujem i naš menadžment, bez njih ovakav  poduhvat kao što je otvaranje nove psihijatrije ne bi bio moguć“, rekla je načelnica Odeljenja psihijatrije, kojoj će Podunavlje.info, povodom novih uslova rada renoviranog Odeljenja psihijatrije u OB „Sveti Luka“,  posvetiti posebnu pažnju.

Foto: e. p.i. podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!