Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” sprovodi projekat “Ukusi Regiona”

POŽAREVAC/SMEDEREVO, 18. mart 2019 – Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” uz podršku Programa razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP), realizuje novi projekat “Ukusi Regiona – Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava”.

Projekat je dizajniran na osnovu Regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje 2016-2020, odnosno identifikovanih prioritetnih oblasti i mera koje imaju za cilj unapređenje konkurentnosti sektora poljoprivrede i bolju pozicioniranost na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona, kao i unapređenje diversifikacije ruralne privrede, kroz razvoj preduzetništva i promociju ruralnog turizma. Sve navedeno, teži da unapredi kvalitet života stanovništva u ruralnim sredinama što ujedno predstavlja i opšti cilj ovog Projekta.  

Konkretna svrha projekta je promocija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću kao šanse za povećanje prihoda porodičnih gazdinstava, pa u tom smislu Projekat predviđa nekoliko ključnih rezultata:

1. Sprovedeno mapiranje i analiza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona koje će identifikovati postojeće i nove proizvode sa potencijalom dodate vrednosti i plasmana na tržište,

2. Unapređeni kapaciteti poljoprivrednih gazdinstava u različitim aspektima proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednosti, poput: prerade, organske i integralne proizvodnje, zaštite geografskog porekla, marketinga, poslovnog planiranja i diversifikacije kroz aktiviranje potencijala za ruralni turizam,

3. Unapređen marketing postojećih i perspektivnih regionalnih brendova, kroz razvoj koncepta regionalnog brendiranja, poslovno umrežavanje unutar Regiona i različite promotivne aktivnosti koje će doprineti boljem pozicioniranju regionalnih proizvoda na nacionalnom tržištu.  

U okviru ovog regionalnog projekta koji realizuje Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” u saradnji sa partnerima i saradnicima iz Regiona, tokom proteklih meseci sprovedeno je istraživanje i analiza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću i tržišnim potencijalom u Regionu Braničevo-Podunavlje.

Cilj ove aktivnosti je bio da se prikupe osnovne informacije o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Regiona, koji imaju određenu dodatu vrednost. Istraživanje sprovedeno putem upitnika, rezultiralo je identifikacijom oko 70 proizvoda koji se trenutno proizvode širom Regiona. Pored rezultata istraživanja, angažovani eksperti Udruženja Slou food mreža mladih Velika Plana sproveli su dodatne analize poznatih proizvoda sa dodatom vrednošću, posebno onih koji imaju zaštićeno geografsko poreklo i predstavljaju autentični proizvod Regiona.

Kao rezultat sprovedene Analize, identifikovani su sledeći najperspektivniji sektori, odnosno grupe proizvoda:

1. Prerada voća i povrća, uključivo slatke i kisele zimnice, sokovi, rakije, vina i sl,

2. Pčelarstvo, sa posebnim fokusom na proizvode na bazi meda sa dodatom vrednošću, i

3. Prerada mleka, sa posebnim fokusom na rase životinja od kojih se mleko dobija, kao i na sireve od nepasterizovanog mleka.    

Naredne Projektom planirane aktivnosti uključuju održavanje stručnih radionica i izradu praktičnih priručnika za proizvodnju, koji će se fokusirati na pomenute sektore, odnosno proizvode. Ovi sektori će takođe biti u fokusu različitih planiranih marketinških aktivnosti, kao i razvoja koncepta regionalnog brendiranja, koje imaju za cilj unapređenje pozicioniranosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona na tržištu, kao i unapređenje diversifikacije ruralne privrede, odnosno ekonomskih aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava.  

Pripremljeni dokument možete preuzeti: ovde.

Projekat „Ukusi Regiona“ traje devet meseci i sprovodi se u periodu od 24. oktobra 2018 do 24. jula 2019. godine, a okvirna vrednost projekta iznosi 22.000 američkih dolara. Projekat se realizuje u okviru šireg projekta „Pomoć trgovini – Podrška proizvodnim kapacitetima sektora agro-industrije u Srbiji“ koji realizuju UNDP i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finansijsku podršku Ruske federacije.

Foto: Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje”

Skorašnji članci

error: Content is protected !!