Prvo kolo Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji i prve medalje za Čelik

SMEDEREVO, 18. mart 2019 – Planinarski sportski klub “Čelik“ imao je tri akcije – prvo kolo Lige Srbije u planinarskoj orijentaciji, “ Vrmdža 2019“ i Stazama oko Smedereva.

Otpočelo je takmičenje, prvenstvo Srbije u planinarskoj orijentaciji. Prvo kolo je bilo u subotu na Fruškoj gori, a start i cilj trke bio je kod planinarskog doma na Stražilovu. Na takmičenju je učestvovalo 38 ekipa iz 10 klubova, među kojima je bilo devet članova ekipe PSK “Čelik“ – ženska pionirska,  dve muške pionirske,  seniorska ženska ekipa, dve seniorske muške, jedna ženska veteranska i dve muške veteranske.  Ekipe “Čelika“osvojile su četiri  medalje, po dve zlatne i srebrne. Najznačajniji rezultat po klub, predstavlja osvajanje srebrne medalje muške pionirske ekipe koja je bila u sastavu: Nemanja Vasiljević, Ilija Milutinovići Vuk Gilanović. Pioniri su stazu dugu 3,5 km sa šest kontrolnih tačaka, u konkurenciji sedam ekipa, prošli za 53 minuta. Vredan rezultat postigla je i prva seniorska ekipa koja je u konkurenciji 6 ekipa osvojila drugo mesto i srebrnu medalju, odmah iza domaćina ekipe Stražilova. Ekipa u sastavu Saša Nikolić, Aleksandar Živojinović i Miloš Korupović, je zahtevnu stazu, dugu 12 km, sa 10 kontrolnih tačaka prošla za 157 minuta. Medalje i to zlatne osvojile su ekipe veteranki i veterana Čelika. Ekipa veteranki je nastupila u sastavu: Nataša Stanisavljević, Biljana Grujić i Danijela Jeremić, koje su stazu dugu pet I po kilometara sa sedam kontrolnih tačaka prošle za 91 minut. Ekipa veterana je imala stezu dugu sedam I po kilometara sa osam kontrolnih tačaka i stazu je savladala za 97 minuta. Ekipa je bila u sastavu: Dragan Nikolić, Branko Grujić i Štefan Riling. Sa četiri medalje od kojih su dve zlatne, Čelik je bio među najuspešnijim ekipama.

Planinarsko društvo “Oštra Čuka “ iz  Sokobanje i Mesna zajednica Vrmdža organizovali su tradicionalnu akciju pod nazivom “Vrmdža 2019“, šestu po redu. Vrmdža, selo na severu sokobanjske kotline u podnožju planine Rtanj, je pravo turističko planinsko naselje na oko 500 mnv. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se izdižu iz plodnih polja i voćnjaka, a akcija je dobila naziv “Vrmdžilo” po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera. Na akciji je učestvovalo 27 planinara PSK “Čelik“, od kojih je najdužu stazu prošlo 16 planinara.

Grupa planinara PSK “Čelik” i sugrađana Smedereva organizovala je  pešačenje putevima oko  Smedereva. Grupu predvodio vodič kluba Nenad Radanović. Krenulo se od prostorija kluba u Karađorđevoj 43, po neuobičajeno lepom i sunčanom vremenu za ovo doba godine, temperaturom iznad 20 stepeni. Išlo se srednjom stazom, stazom tri, koja je duga 9 kilometara, a za ovu priliku produžena do “piramide”. PSK “Čelik” na ovaj način sve češće uključuje sugrađane i decu u svoje akcije, kao što je bila ova, izvedena u danu i turi za uživanje.

Tekst i fotografije Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!